LjUBO Kajgo (76), srpski povratnik iz Hodbine kod Mostara, poginuo je u sredu u eksploziji nepoznate naprave, na lokalnom groblju u tom povratničkom naselju.

Eksplozija je odjeknula u jutarnjim časovima i Kajgo je tom prilikom teško ranjen. Potom je pokušao da sedne u svoj automobil kako bi potražio pomoć, ali je ubrzo podlegao zadobijenim povredama.

Meštani Hodbine pričaju da je eksploziju čula i supruga stradalog Saveta Kajgo, navodeći da je njen muž otišao na groblje da čisti grobnice svojih predaka. Meštani kažu da su čuli priče da je Kajgo najverovatnije stradao nesrećnim slučajem.

- Ljubo je, navodno, prilikom čišćenja groblja čupao gvozdene šipke i njima zapeo za najlonsku vreću u kojoj su bile odbačene bombe. Jednu bombu je navodno aktivirao i došlo je do eksplozije u kojoj je stradao - pričaju meštani.

Ostaje misterija otkud bombe na groblju, da li su namerno podmetnute s ciljem da nekoga povrede ili ubiju.

U MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona u sredu nisu želeli da daju bilo kakvu informaciju o misterioznoj eksploziji.


PROČITAJTE JOŠ - EKSPLOZIJA NA DORĆOLU: Poginula zbog bombe? (FOTO)


- U policijsku stanicu Mostar-jug prijavljeno je da je u 10.20 časova u naselju Hodbina pronađeno vozilo i kraj njega beživotno telo muškarca. Na licu mesta izvršen je uviđaj i javnost će biti upoznata o daljem toku istrage - saopštio je MUP HNK.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, koji samo kratko naveo da smrt Ljube Kajga nije bila prirodna, ali o konkretnim rezultatima istrage nije želeo da govori.

Meštani Hodbine pričaju da se stradali Kajgo odmah posle rata vratio na svoje imanje u Mostar, zajedno sa suprugom Savetom. Kao povratnici nisu imali problema na nacionalnoj osnovi. U selu pričaju da se Kajgo u poslednjih godinu dana čudno ponašao, tvrdeći da je groblje u Hodbini na njegovoj zemlji, odnosno zemlji njegovog pradede i da mu je crkva to uzurpirala.


PROČITAJTE JOŠ - Ubistvo povratnika: Osuđeni na 36 godina


Iako je groblje staro više od 100 godinu, Kajgo za sve krivio Srpsku pravoslavnu crkvu, kojoj je pisao žalbe, ali i tužbe zbog uzurpacije zemljišta. Čak su i meštani sela s njim imali probleme, jer je govorio kako nikome neće dozvoliti da tu sahrani bilo koga jer je to njegova zemlja.BRATA IZGUBIO U RATU

LjUBO Kajgo se rodio i živeo u Hodbini sa suprugom Savetom, dok im kćerka živi i radi u Beogradu, gde je udata i ima svoju porodicu. Meštani pamte i da mu je na samom početku rata od dejstva granate poginuo brat Mišo Kajgo, koji je u to vreme bio direktor HEPOK destilerije.