Srpski pečat duhovnosti

Rada Šegrt

09. 09. 2018. u 07:15

Српски печат духовности

U gimnaziji u Livnu

Koliko su Srbi svojim delima uticali na razvoj Livna u poslednja dva veka, svedoči knjiga Branka Dokića i Radovana Jovića

SEM pesme o starcu Vujadinu, mnogo je onoga što je Srbima iz Livna, a posebno onima iz Donjeg livanjskog polja, nepoznato a tiče se znamenitih ličnosti i događaja te zajednice. Verovatno su se i zbog toga diplomata Branko Dokić i novinar Radovan Jović, koji potiču iz ovog kraja. uhvatili posla da u knjizi "Livanjski Srbi, prosvjetno-duhovna zaostavština" prenesu kojim delima su Srbi uticali na razvoj Livna u poslednja dva veka. Sedam godina su sakupljali materijal za knjigu, koja je promocije imala u Banjaluci i Beogradu, a pre nekoliko dana i u Livnu, u tamošnjoj gimnaziji.

Pročitajte još: Hajduci oživeli Suvu planinu

Nije bilo boljeg mesta za prikaz ove knjige od te škole, jer autori otkrivaju da je prva osnovna škola u Bosni i Hercegovini otvorena baš u Livnu 1820. godine, pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ta crkva bila je, takođe, među prvima koje su pre 150 godina napravljene u naseljenim mestima BiH, a livanjsku gimnaziju podigao je Jovan Sundečić (1825-1900).

- Stari Livnjaci su ovu zgradu dugo nakon što je postala gimnazija zvali "Sundečić" jer je nekada bila dom srpskog pevačko-tamburaškog društva koje se tako zvalo i postojalo je sve do Drugog svetskog rata - izjavio je Branko Dokić.

Jovan Sundečić


DOKIĆ objašnjava da je ideja o ovoj knjizi potekla kada je obeležavana stogodišnjica osnivanja Srpskog pjevačko-tamburaškog društva "Sundečić".

- Izučavajući zaostavštinu, došli smo do zaključka da su Srbi ostavili najveći pečat u razvoju školstva i duhovnosti u Livnu i da bi bilo dobro da imamo jednu knjigu o tome. Jovan Sundečić bio je sveštenik, profesor Pravoslavne bogoslovije u Zadru. Njegovu prvu zbirku pesama objavila je Matica hrvatska i on je prvi srpski pesnik kome je ta ustanova objavila zbirku. Bio je i savetnik knjaza Nikole na Cetinju. U vreme SFRJ bio je potpuno zaboravljen - objašnjava Dokić.

Pročitajte još: VIDEO: Kako se uništavaju ćirilični natpisi u Hercegovini

KNjIGA svedoči o tome da su Srbi u Livnu nekada bili najmoćniji trgovci, predstavljene su i značajne porodice, poput Kujundžića. Bogoljub Kujundžić bio je i ban Vrbaske banovine između 1935. i 1937.

- Tada je otvoren Gradski stadion u Banjaluci i u knjizi je fotografija sa otvaranja. On je tada nosio ime "Stadion bana B. Kujundžića". Mislimo da stadionu treba da se vrati izvorno ime - smatra Dokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije