MINISTAR zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je Crna Gora postala članica Evrotransplanta, što će omogućiti ovdašnjim pacijentima da lakše dođu do organa za presađivanje, dok će vreme čekanja na transplantaciju postati značajno kraće. On je na konferenciji za novinare, povodom druge uspešno sprovedene kadaverične transplantacije u Crnoj Gori, koji su organizovali resorno ministarstvo i Klinički centar Crne Gore, ocenio da je crnogorski zdravstveni sistem napravio ovim poduhvatom istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.

Pročitajte još - SPASENO PET ŽIVOTA: U KCCG izvršena eksplantacija organa

- Crna Gora je 4. septembra postala članica Evrotransplanta, najveće međunarodne neprofitne organizacije za transplantaciju organa. Evrotransplant posreduje i koordinira razmenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama - kazao je Hrapović. - Ovim članstvom postali smo deo porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnosti dobijanja organa učinili izvesnijom. Očekujemo da će vreme čekanja na transplantaciju organa biti značajno smanjeno.

PRESAĐIVANjE

direktorka KC Crne Gore, Marina Ratković, kazala je da je za poslednje dve godine u KCCG urađeno 39 transplantacija bubrega, od čega je 36 sa živih, a tri su kadaverična donora.