U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u utorak veče spaseno je pet života!

Toliko je, naime, obavljeno eksplantacija - presađivanje, srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spaseni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u celi proces bilo je uključeno 30 crnogorskih lekara. Ovo je saopštio direktor Kliničkog centra Crne Gore (KC CG) Jevto Eraković navodeći da je u toj ustanovi urađena kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa osobe koja je doživela moždanu smrt na živu) i da su sve ekipe KCCG bile angažovane u tom procesu.

Pročitajte još - Doniranje organa: Novo srce i bez potpisa

- Uključeno je 20-30 naših lekara, a svi oni zaslužuju apsolutno poštovanje i respekt za ono što su uradili. Mnogi od njih nisu koristili nimalo slobodnog vremena, već su se potpuno posvetili pacijentu, i tome da procedure uspeju. Njihovo znanje i privrženost pacijentima i ovoj proceduri je izuzetno velika, tako da očekujem da i rezultati budu takvi, a kao direktor i kao lekar sam izuzetno ponosan - istakao je Eraković.

Direktorka Direktorata za kvalitet zdravstvene zaštite i ljudske resurse u zdravstvu Vesna Miranović - kazala je da crnogorska transplantaciona medicina nastavlja da ispisuje novu stranicu.

- Sve je počelo sa dve hrabre Nikšićanke, koje su svojim sugrađanima podarile novi kvalitet života. A evo sada imamo priliku da vidimo kako je jedna porodica razbila tradicionalne okvire i odlučila da donira organe voljenog člana porodice, spase i unapredi živote pet osoba - kazala je Miranovićeva.

Humanost čini se, kako je pojasnila, ogleda u tome što je bezuslovna i ne očekuje ništa zauzvrat.

- Samo osećanje da organi njihovog bliskog člana porodice nastavljaju da žive u drugim osobama, predstavlja najveću nagradu za njihovo humano delo. Smatramo da je ovo pozitivan primer, koji potpuno pozdravljamo i sa institucionalnog nivoa i kao građani Crne Gore. Nadamo se da će takvih poteza u budućnosti biti više, što će pružiti kvalitetniji život onima kojima je transplantacija organa jedini način da nastave kvalitetno da žive - istakla je Miranovićeva.


CILj DA POSTANU REGIONALNI CENTAR

KCCG, kako je rekao, ima uspešnu saradnju sa najeminentnijim evropskim centrima.

- Za neke od procedura su naši doktori već osposobljeni. Neke rade samostalno, a neke uz asistenciju, dok pojedine procedure rade profesori i eksperti iz eminentnih evropskih centara. Cilj je da KC CG postane regionalni centar u zdravstvu. Svi stremimo tome da KC CG prevaziđe granice Crne Gore. Naši doktori to znaju, mogu i siguran sam da će to postići - kazao je Eraković.Cilj da postanu regionalni centar

KCCG, kako je rekao, ima uspešnu saradnju sa najeminentnijim evropskim centrima.

- Za neke od procedura su naši doktori već osposobljeni. Neke rade samostalno, a neke uz asistenciju, dok pojedine procedure rade profesori i eksperti iz eminentnih evropskih centara. Cilj je da KC CG postane regionalni centar u zdravstvu. Svi stremimo tome da KC CG prevaziđe granice Crne Gore. Naši doktori to znaju, mogu i siguran sam da će to postići - kazao je Eraković.