INSPEKTORI su tokom jula zabranili prodaju čak 75 kilograma meda, 18 kilograma oraštastih plodova, ali i 32 litra maslinovog ulja. Med, kaže se u julskom izveštaju Uprave za bezbednost hrane nije pčelinji proizvod već se radi o gustom šećernom sirupu. U Upravi za bezbednost hrane tvrde da su proizvodi biljnog i životinjskog porekla koji su na tržištu bezbedni i kvalitetni, te da prolaze rigoroznu kontrolu, ali uprkos tome, zbog nepravilnosti u rukovanju hranom u 26 objekata je zabranjen rad.

- Ovde je jako važno napomenuti da med koji je uništen, tih 75 kilograma, ne potiče od naših pčelara, već je sumnjivog kvaliteta i proizvod je trgovaca. Mi smo prilikom kontrola utvrdili da taj med nema oznaku porekla, da je sumnjivog kvaliteta, da ne poseduje potrebnu deklaraciju i naložili smo da mora biti uništen. Dakle, te količine ne potiču od crnogorskih proizvođača - kazala nam je Vesna Daković, direktorka Uprave.

Napomenula je i to da je u julu u odnosu na jun, otkada je počela pojačana kontrola meda, zaplenjena i uništena količina manja nego ranije.

Pročitajte još - POVEĆAN UVOZ PREHRAMBENIH PROIZVODA: Crnogorci za hranu dali 240 miliona evra

- U junu smo pronašli više od 350 kiliograma meda, odnosno gustog šećernog sirupa koji su trgovci prodavali na frekventnim lokacijama. Činjenica je da su kupci prevareni, ali je najvažnije da iako su pojeli takav med nisu ugrozili svoje zdravlje. Reč je o proizvodu koji ne sadrži nutritivna svojstva meda, ali je bezopasan po zdravlje - istakla je Dakovićeva.

Dodala je da su inspektori ovu sezonu dočekali veoma spremni i da su, podvlači, odlično odradili posao, da su temeljno kontrolisali granice, objekte gde se priprema hrana, naročito privremene, ali i restorane, hotele. Zaključak je da od početka godine, a ni tokom turističke sezone, nije bilo trovanja hranom.

- Pregledano je više od 2.600 pošiljaka i zabranjen je ulazak u Crnu Goru 20.000 litara bezalkoholnog pića, skoro 4.000 kilograma sirovina za pekarsku industriju, te 1.500 kilograma konditorskih proizvoda - navela je direktorka uprave.

Foto P. Mitić

Naglasila je da su uvezene količine mesa i mesnih prerađevina bezbedne i kvalitetne.

- Zbog povećanog sadržaja vode zabranjen je uvoz 13.500 kilograma mesa - rekla nam je Dakovićeva, i dodala da je sprečen uvoz 25.000 kilograma brašna, više od 11.000 kilograma krompira, 395 kilograma stonog grožđa, 1.900 kilograma nektarina i 725 kilograma ananasa. Osim toga vraćeno je inoisporučiocu 112.000 kilograma banana.

Inspektori su temeljno kontrolisali i objekte gde se proizvodi, pakuje i priprema hrana. Dakovićeva kaže da je situacija na terenu mnogo bolja nego ranijih godina, da je kod onih koji rade sa hranom mnogo razvijenija svest i odgovornost prema poslu.

Inspekcije nastavljaju kontrolu, a u septembru će biti objavljen Izveštaj o bezbednosti hrane za avgust. 

LOŠA HIGIJENA

KONTROLISANO je gotovo 1.200 objekata i u trećini su utvrđene nepravilnosti. Uglavnom se radi o tome da objekti gde se priprema hrana nisu bili higijenski, ili se radilo o tome da rashladni uređaji nisu bili čisti. Bilo je i slučajeva da smo u namirnicama poput sira, kajmaka, u sladoledima, salatama, sosevima nakon urađenih analiza utvrdili prisustvo patogenih mikroorganizama i nedozvoljenih aditiva.