ZBOG nezadovoljstva izmenama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predstavnici Sindikata javne uprave i pravosuđa u utorak organizuju protestnu šetnju u Podgorici, a kasnije kako su najavili i generalni štrajk u septembru, ako ne bude dogovora sa nadležnima. Razlog je, kako su naveli, što se nipodaštava beneficirani radni staž u službama bezbednosti i što su planirane izmene zakona katastrofalne.

- Da se radi do 65 godina starosti i 40 godina staža to je neostvarivo. Dakle, moraju oba uslova da se ispune, ako neko hoće u penziju - rekao je Nenad Rakočević, predsednik Sindikata javne uprave i pravosuđa.

Pročitajte još - Penzije u Crnoj Gori veće za 3,6 odsto

Kolege u sindikatu javne uprave na protestu će podržati i predstavnici Sindikata odbrane, jer kako je rekao Nenad Čobeljić, predsednik tog sindikata mora se doskočiti onima koji organizuju javne rasprave o najvažnijim zakonima u avgustu, u vreme godišnjih odmora.

Pročitajte još - Crna Gora: Veće plate i penzije

Sa druge strane, sindikat Uprave policije neće podržati protest zbog izmena zakona, jer, kako su saopštili, neće da ugroze dosadašnje pregovore i inicijative da se pojedina pitanja reše.

I dok se deo zaposlenih trudi da poboljša zakon, već penzionisani, oni koji imaju najnižu penziju, ove godine neće dobiti povećanje, zvanično je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, jer u kasi tog resora nema pet i po miliona evra koliko je potrebno za uvećanje tih penzija.


- Za povećanje najniže penzije na 80 odsto od minimalne zarade potrebno je na godišnjem nivou pet miliona i 400.000 evra. Ta sredstva nisu obezbeđena. Ako bi pribegli takvom rešenju dodatno bismo povećali manjak novca, deficit koji postoji u Fondu PIO. Osim toga, to bi značilo da bi samo deo penzionera dobio povećanje i to iznosa do 154 evra, a onima čija je penzija viša ne bi dobili nikakvo povećanje, obrazložili su u Fondu.

ŽIVE OD 126 EVRA!? MINIMALNA penzija u Crnoj Gori iznosi 126 evra, a prima je, prema poslednjim podacima za jun ove godine, 10.362 penzionera. Ni uvećanje se neće naći u izmenama zakona čija je priprema u toku.

Sindikalci smatraju da ako bi se povećala minimalna zarada, koju traže obe centrale sindikata sa 193 na 250 evra bilo bi i više novca od doprinosa.

- Znači bilo bi prostora i za povećanje penzija - ocena je Predraga Spasojevića iz Sindikata javne uprave i pravosuđa.

I u Savezu udruženja penzionera ne osporavaju da su minimalne penzije premale, ali je ipak tokom rasprave njihov predstavnik bio protiv.

- Protiv toga sam da se određuju iznosi pa da dođemo u situaciju kao majke sa troje i više dece da se utvrđeno ne može realizovati - obrazložio je Miodrag Radulović, predstavnik Saveza, zašto nije glasao za izmene koje bi obezbedile povećanje penzija.

Dakle, očigledno će se nastaviti polemika i priča o izmenama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i u narednom periodu. Za sada je samo jedno izvesno, da bi novi zakon trebalo da bude na snazi od januara naredne godine. To je nedavno za naš list ocenio direktor Fonda Dušan Perović, napominjući da će novi doneti novu metodologiju obračuna penzija, koja će, kako je procenio, doneti i verovatno uvećanje penzija. Sada se one obračunavaju po švajcarskom modelu na osnovu rasta zarada i cena na malo pa je na početku ove godine rast penzija, po tom osnovu bio malo iznad jedan odsto.