NAKON što je juče Herceg Novim prostrujala vest da je Privredni sud 9. avgusta uveo stečaj u "Kompleks Meljine", kompaniju biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema poveriocima i dugogodišnje blokade računa na iznos od oko 350.000 evra, oko 16 časova stiglo je zvanično saopštenje iz "Atlas grupe" u kome je navedeno - Konzorcijum vlasnika osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja u "Meljine kompleks d.o.o".

"Meljine kompleks" i Bolnica Meljine iako je reč o jednoj celini dva su različita pravna subjekta. Od celog kompleksa u Meljinama dve trećine pripadaju kompleksu, a jedna Opštoj bolnici. Bolnica nije obuhvaćena stečajem.

Pročitajte još: Neizvestan opstanak Bolnice Meljine

U saopštenju iz "Atlas grupe" navedeno je da razloga za osporavanje stečaja ima više, a osnovni je da predstavnik Konzorcijuma vlasnika nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo o predlogu za uvođenje stečaja.

Istaknuto je takođe da Konzorcijum od kada je 2008. kupio zemljište i objekte "Kompleksa Meljine", o svom trošku finansira funkcionisanje bolnice.

Prema njihovim navodima, u ovom trenutku stečaj u kompaniji "Meljine kompleks" može predstavljati višestruku štetu jer može dovesti do stečaja i u Bolnici Meljine, koja je zavisno pravno lice sa značajnim finansijskim obavezama.

BLOKADA Meljine kompleks godinama akumulira gubitke i izbegava plaćanje obaveza. Kompanija je, prema podacima Centralne banke, u neprekidnoj blokadi od 8. aprila 2016. godine, a iznos blokade je 10. avgusta ove godine bio 349.517 evra. Sud je pozvao poverioce da u roku od 30 dana prijave potraživanja. Prvi sastanak poverilaca zakazan je za 25. septembar.

Pročitajte još: Meljine: Leče, a strahuju od nove kiše

- Otvaranje stečaja nad PZU Opšta bolnica Meljine značilo bi prijavljivanje dobavljača i kreditora kao stečajnih poverilaca, što bi dovelo i do prestanka poslovanja Bolnice Meljine - navedeno je u saopštenju "Atlas grupe".


OD SEPTEMBRA POD FONDOM ZDRAVSTVA

Slavica Drobnjak (na slici), predsednica sindikata zaposlenih u Bolnici Meljine objasnila je da su od 2011. Bolnica i "Kompleks Meljine" dva različita subjekta, da bolnica nije u stečaju i da funkcioniše uobičajeno.

Nezvanično saznajemo da će Bolnicu Meljine od 1. septembra preuzeti Fond zdravstva, da će biti izmirena zaostala dugovanja i da će radnicima biti obezbeđena redovna isplata zarada.