Premijer Zoran Zaev poručio je građanima da Makedonija ponosno ulazi u NATO i EU i da je "vreme za odluku".


Zaev je u okviru kampanje za septembarski referendum, na kojem građani te bivše jugoslovenske republike treba da potvrde sporazum sa Grčkom o novom imenu, na Fejsbuk profilu poručio da taj sporazum otvara put Makedonije ka članstvu u NATO i EU.

Inače, u Makedoniji je uveliko u toku kampanja kojom se građani pozivaju da izađu na referendum, 30. septembra i kažu "da" sporazumu sa Grčkom.

PROČITAJTE JOŠ: Zaev: Makedonija napravila kvantni skok


S tim u vezi je snimljeno i nekoliko video spotova, koji građane treba da uvere u sve prednosti tog sporazuma prema kojem bi novo ime te države bilo - Republika Severna Makedonija.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, međutim, još se nije izjasnila o referendumu, a vlast strahuje da bi ta stranka mogla da pozove svoje simpatizere na bojkot, što bi moglo da ugrozi pozitivan ishod izjašnjavanja.


ZAEV: VMRO DA SE IZJASNI DA LI JE ZA BUDUĆNOST MAKEDONIJE

Vladajuća SDSM premijera Zorana Zaeva apelovala je na lidera Hristijana Mickoskog i predstavnike najuticanije opozicione VMRO-DPMNE da se na predstojećem referendumu o imenu Makedonije izjasne da li su za budućnost zemlje i evrointegracije ili vraćanje u mračnu prošlost kriminala i izolacije.

U saopštenju SDSM, prenose makedonski mediji, poručuje se da 30. septembra građani odlučuju o svojoj budućnosti, članstvu u NATO-u i EU sa očuvanim i ojačanim identitetom .

Uvereni da će građni na predstojećem referendumu glasati za tu bolju budućnost, SDSM poručuje da članstvo u EU i NATO nema alternativu.

Referendum je, kažu, istinska i istorijska prilika za napredak zemlje i stoga pozivaju Mickoskog i VMRO-DPMNE da se izjasne o pitanju referenduma.