NARODNI HEROJI CRNE GORE: Pre odlaska u rat uz ispoved imali i pričest

V. K.

11. 08. 2018. u 08:54

НАРОДНИ ХЕРОЈИ ЦРНЕ ГОРЕ: Пре одласка у рат уз исповед имали и причест

Ljubo Čupić Foto SUBNOR

Kako su narodni heroji Crne Gore iz Drugog svetskog rata odlazili na gubilišta

OVIH dana (ne)očekivano se otvorilo pitanje da li su crnogorski narodni heroji iz Drugog svetskog rata na gubilišta odlazili nakon ispovedanja i primanja svete tajne pričešća ili ne, jer to nije bio deo njihovog života kao pravoslavnih hrišćana zbog komunističke ideologije.

- Neverovatno dokle idu izmišljotine povodom smrti narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića iz Nikšića, o tome dovoljno govori izjava na portalu CDM jednog navodnog svedoka pogubljenja iz 1942. koji kaže da je Ljubo odbio sveto pričešće - kaže Markuš. - Koliko ima istine u tome, dovoljno pokazuje dokument iz Protokola umrlih gde u rubrici 10 (da li je umrli ispoveđen i pričešćen) piše "jest"!

Pročitajte još - CRNOGORSKI ČE GEVARA: Ljubo Čupić dobija spomenik u svom Nikšiću

I narodni heroj Joka Baletić, pred vešanje u Nikšiću, takođe se ispovedila i pričestila. I za nju postoje dokumenta koja na najbolji način demantuju laži koje ovih dana proturaju dukljanski ideolozi.

Tek posle sedamdeset šest godina Nikšićani su se odužili Ljubu Čupiću tako što su na Trgu slobode postavili njegov spomenik, dok jedna ulica u gradu nosi ime Joke Baletić. Njih dvoje pogubljeni su istog dana 9. maja 1942. godine, ali na različitim lokacijama u Nikšiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije