Prebilovci simbol stradanja

O. MATAVULJ

06. 08. 2018. u 22:00

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, u ponedeljak je penzionisani vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju

Пребиловци симбол страдања

U HRAMU Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, u ponedeljak je penzionisani vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa sveštenstvom služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom proslave Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih. Srpska pravoslavna crkva kanonizovala ih je, pa se 6. avgusta slave Sveti prebilovački novomučenici.

U besedi, vladika je podsetio da su Prebilovci u poslednjem ratu po drugi put uništeni i da je posle rata na tom mestu sve bilo sravnjeno, a kosti zapaljene.

- Zločinci su palili kosti Prebilovčana. Ovde smo 1991. godine sahranili 40 sanduka kostiju, a nakon rata ostatke smo sakupili u sedam sanduka - rekao je vladika Atanasije.

Liturgiji je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji je rekao da su Prebilovci simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, ali i neverovatne snage ljudi koji pokazuju da će, uprkos svemu, opstati na ovim prostorima:- Srbi su ovde živeli i živeće, bez obzira na pokušaje drugih da ovde zatru naše postojanje.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine nastradalih od ustaša u Drugom svetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mestu današnjeg Hrama. U prvim danima avgusta 1941. godine, od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i dece. Oni su živi gurnuti u jamu Golubinka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Komentator

07.08.2018. 01:22

Nema im je laka zemlja. Neka se nikad ne zaboravi. Neka dokle i jedan Srbin zivi, podseca Hrvate kakvi su monstrumi i neljudi.

Јован Дучић

07.08.2018. 04:44

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

nibrS

07.08.2018. 08:31

Bez i jednog komentara... U pamet se Srbi... Vječna slava mučenicima a zločine nikada zaboraviti...

1

07.08.2018. 15:24

hercegovina ni manje zemlje ni većeg bogatstva u karakterima ,ni manje zemlje ni većeg broja pravih ljudi--vladika Velimirović