DOSKORA najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori (uglavnom na primorju) - Rusi su sada glavni - prodavci. Zbog ekonomske krize, ali još više zbog zategnutih političkih odnosa između Crne Gore i Ruske Federacije, obostranih sankcija, priča o uvođenju viza i drugih stvari koje stvaraju nespokoj, ruski državljani, vlasnici nekretnina -odlaze. Svoje vile i stanove koje su kupili u vreme "invazije" 2007. i 2008. godine sada nude upola cene. Njihova mesta zauzimaju Turci i Skandinavci.

A u vreme "najezde", mahom ruskih investitora, da podsetimo, kvadrat stana koštao je od 3.000 pa do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši veliku zaradu u tom poslu, mnogi domaći investitori gradili intenzivno. I prekomerno. Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva "izvikana" kao skupa destinacija. Rusi koji su kupovali, dakle, sada prodaju, a sudeći po informacijama iz agencija za nekretnine, kupaca ima, ali malo. Cena je pala na nivo od 1.200 evra do 2.500 evra po kvadratu. Ako je isplata u gotovini onda je još jeftinije.

Pročitajte još - Srbi i Rusi dragi gosti

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori. Samo u Budvi, prema opštinskim podacima, oko 3.600 nekretnina je u ruskom vlasništvu. Koji su razlozi što "baćuške" napuštaju Montenegro - politički ili finansijski? Reklo bi se, od svega pomalo.

- Neoliberalni model oslanjanja na strane investicije kao ključni faktor rasta, doživeo je fijasko. Taj model je, pored ostalog, računao i na ogroman doprinos stranih ulaganja u nekretnine ukupnom prirastu stranih investicija. Tako su 2006. godine ulaganja u nekretnine iznosila 338 miliona evra, 2007. čak 514 miliona, a naredne godine oko 320 miliona.

VILE I ZA 200.000 U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 pa do 350.000 evra.

Te 2007. su ulaganja u nekretnine činila čak 51 odsto ukupnih stranih direktnih investicija. Ta enormna ulaganja u nekretnine nisu dovela do adekvatnog dinamiziranja privrednog rasta. Ponuda nekretnina je skoro minimnalna kada je u pitanju zemljište. To dodatno upozorava na neizbežni krah modela koji se dominantno oslanjaju na strane investicije.

- Ako se ima u vidu da je iznos stranih ulaganja u nekretnine u Crnoj Gori u prošloj godini svega 147,2 miliona evra, to govori da je ovaj oslonac rasta totalno kolabirao, kaže za "Novosti" Momo Koprivica, funkcioner Demokratske Crne Gore. - Dakle, u prošloj godini bilo je tri i po puta manje stranih ulaganja u nekretnine nego 2007, odnosno 2,3 puta manje nego 2008. godine. Naše tržište je malo, plitko i nepotpuno, ne uživa institucionalnu podršku države, a vladavina prava je faktički na nultom nivou, te stoga ne treba da čudi ogroman pad ulaganja u nekretnine.


LUKSUZ

Rus koji je došao u vreme najveće navale svojih sunarodnika u Crnu Goru, gde su isključivo kupovali nekretnine ne pitajući za cenu, postao je vlasnik sedam stanova u Budvi, i to u naselju Babin blizu centra grada. Tada ih je platio "debelo" - 3.500 evra po kvadratu. Doduše stanovi su bili luksuzni, sa garažom. Sada pak sve rasprodaje po upola nižoj ceni! Od prethodne opštinske vlasti mu je stigla "čestitka" da plati porez, blizu 25.000 evra. I to je, izgleda, prevagnulo u odluci da ih ponudi na prodaju.