Potomci ponosni na pretke

V. KADIĆ

05. 08. 2018. u 21:21

Blaga Marija sabrala Pekoviće iz Crne Gore i Srbije u Župi nikšićkoj. Susret bratstvenika svih generacija okupale suze radosnice i zagrljaji

Потомци поносни на претке

PORTA Manastira Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Župi nikšićkoj u subotu, na praznik Svete Marije Magdalene - Blage Marije, bilo je stecište Pekovića iz Crne Gore i Srbije, a blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija preneo je paroh Vasilije Brborić. Prema predanju, upravo na tom mestu predak Pekovića doselio se iz Riđana, nedaleko od Nikšića, daleke 1699. godine. Ako bismo zavirili u koji vek ranije, došlo bi se do podatka da su Konavle njihovo ognjište, a da su ih brojne muke i nevolje razasuli po belom svetu. Ovaj prostor kod manastira postao je i saborno mesto meštana Župe, koji slave junaštvo Batrića Milutinova Pekovića.

Pod vedrim nebom, u šatorima, srele su se generacije glasovitog bratstva, potekle su suze radosnice, usledili su čvrsti zagrljaji i priče, stekla se poznanstva onih koji su se prvi put sreli. Setili su se Pekovići svojih dalekih predaka, ali i savremenika koji su se upokojili, pa su se pomolili i za njihove duše. Pre četiri godine veličanstveno je bilo u pitomom Biljanovcu kod Kraljeva, kada je glasno zapevao i počasni gost, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije “Ječam žnjela”.

- Dobro došli! Osećajte se kao kod svoje kuće - dočekuju nas domaćini Mirko, Živko i LJubo Peković. - Ima nas dosta, a daće bog biće nas i više. Pogledajte ovu decu i našu mladost - oni su garancija da će nas pokolenja pamtiti i pominjati. Naši preci su iz Konavala, a ostavili su nam u amanet to da smo Srbi pravoslavci. Sveti Sava nam je ostavio poruku kako treba da živimo za veru, a knez Lazar kako se za nju umire.

- Ovde smo - nastavlja LJubo - kod svoje kuće, da vezani prošlošću i obavezani budućnošću, i ljudski i bratski overimo sadašnjost.

Među bratstvenicima zatekosmo i Nikolu “harmonikaša”, koji je pokazao da venama Pekovića teče i krv umetnika, a ne samo sportista, biznismena, novinara, guslara, dobrih domaćina.

- Lepo je ovde. Drago mi je što sam deo ove priče - kaže Nikola.

- Znao sam da nas ima dosta, ali ne ovoliko. Srećan sam što se danas raduje naša mladost - kaže jedan od najstarijih Pekovića, Vojo (89), koji je uz pomoć štaka došao na bratstveničko sabranje.

Na skupu je bio i dr Rade Filipović, bivši ministar SiCG, prijatelj Pekovića i predsednik Udruženja građana i poštovalaca Župe nikšićke “Vojvoda Nikša”, koji je Živku Pekoviću uručio logo udruženja sa likom vojvode Nikše, rodonačelnika plemena Nikšići.

Susret su obeležili sjajni nastupi narodnih guslara Slavka Goranova i Gorana Perovića Cuce, epskog pesnika Boža Đuranovića i najmlađih župskih folkloraša.


TUŽNO SEĆANJE

NI ovog puta Pekovići nisu zaboravili rođake, braću Spasoja i Vojina iz Đakovice, koje je kidnapovao zločinački OVK na putu Racaj-Đakovica 10. jula 1999. godine, od kada im se gubi svaki trag. U molitvi je pomenut i Ratko Peković Župski, koji, nažalost, nije dočekao da mu se ispuni želja, da dočeka svoje bratstvenike kod Manastira Svetog Luke.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije