Paklice krajem avgusta

B. R.

02. 08. 2018. u 08:10

Паклице крајем августа

Foto Vijesti

"Novi duvanski kombinat" otvara proizvodnu liniju. Organizovani otkup duvana od 56 kooperanata

POČETAK probne proizvodnje u "Novom duvanskom kombinatu" ozvaničen je pre nešto više od dva meseca, a prema trenutnim informacijama iz Tenderske komisije do kraja ovog trebala bi da počne i finalna proizvodnja.

- Polovinom meseca, preciznije 13. avgusta počeće sa radom nova linija. Očekuje se repromaterijal, pa sve to može označiti da će proizvodnja krenuti krajem avgusta - saopštio je Branko Vujović, predsednik Tenderske komisije.

Pročitajte još: Dimi se oko podgoričkog kombinata

Podsećamo, probna proizvodnja krenula je 24. maja, a na svečanosti su bili predstavnici izvršne i lokalne vlasti. Tada je Milutin Simović, potpredsednik Vlade ocenio da će proizvodnja u "Novom duvanskom" smanjiti spoljnotrgovinski deficit, jer će, kako je rekao, godišnji izvoz dostići 25 miliona evra. Najavljena su i nova zapošljavanja, odnosno ocenjeno da će u toj fabrici raditi više stotina radnika.

- Za sada je Nadzornoj komisiji upućen spisak od 55 radnika koji su u skladu sa ugovorom primljeni u stalni radni odnos - informacija je iz Novog duvanskog kombinata.

Iz rukovodstva fabrike najavili su i bolju saradnju sa kooperantima, odnosno proizvođačima duvana iz Zete i Tuzi, pa su procene da bi organizovan otkup mogao biti realizovan sa 56 kooperanata iz okoline Podgorice.

Pročitajte još: Počela gradnja novog duvanskog kombinata u Podgorici

A u "Novom duvanskom" za sada se proizvodi cigareta "king sajz". Sa novim pogonima biće na tržištu i "super slims".

- Plan je da se u pogonima proizvede godišnje od 12 i po do 15 miliona šteka cigareta ili izraženo u novcu oko 24 miliona evra - poručili su iz rukovodstva fabrike.

Za sada sve što se proizvede plasira se na inotržište, odnosno u Ujedinjene Arapske Emirate, čija je kompanija "BMJ industris" i vlasnik Duvanskog, ali su najave da će se cigarete uskoro naći i na crnogorskom tržištu.


SVI NA ODMORU

NARAVNO, kako pravilo profesije nalaže, pokušali smo da dođemo do svih važnih informacija o proizvodnji, statusu zaposlenih, investicijama, plasmanu na tržištu u menadžmentu "Novog duvanskog", ali nam je odgovoreno da su na odmoru, pa će po povratku odgovoriti na sva naša pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije