Ruske nekretnine u Crnoj Gori sve češće na prodaju

FoNet

31. 07. 2018. u 23:46

Руске некретнине у Црној Гори све чешће на продају

Boka Kotorska Depositphotos

Istovremeno, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana, od Turske do Skandinavije, dok se fokus interesovanja sve više usmerava na Boku Kotorsku
PODGORICA - Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavci, kažu u agencijama za nekretnine, javlja Radio slobodna Evropa.

Razlozi su, objašnjavaju, u finansijskoj računici, jer njihovom prodajom u evrima dobijaju veću vrednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori.

Istovremeno, pojavljuju se novi kupci sa drugih meridijana, od Turske do Skandinavije, dok se fokus interesovanja sve više usmerava na Boku Kotorsku.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeni i stalni boravak u Crnoj Gori.

Samo u Budvi, prema opštinskim podacima, ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu.

Ali, u agencijama za nekretnine kažu da je već neko vreme uočljivo da Rusi sve češće prodaju nekretnine, iako i dalje ima i onih koji ih kupuju.

Ivan Đurđevac iz agencije Montenegro Prospekts u Kotoru, kaže da su razlozi najčešće u finansijskoj računici.

PROČITAJTE JOŠ - CG: Rusi nude nekretnine upola cene

"Razlog za to je povoljan odnos evra i rublje za njih, tako da kad ovde prodaju nekretninu dobiju veću kupovnu moć kod kuće, kad taj novac konvertuju u svoju valutu. Smatram da se u tim prodajama prevashodno vode tržišnom logikom", navodi Đurđevac.

Još jedan razlog utiče na povećanje prodaje nekretnina u vlasništvu Rusa, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele prodati stanove, objašnjava Tomislav Ranković.

"Taj Zakon je dosta uticao na prodaju, jer ljudi koje ne žele da uđu u proces legalizacije dolaze nam želeći da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cena im ne garantuje da će uspeti, jer teško da se neko odlučuje da kupi nekretninu koja nije regularna", rekao je Ranković.

Najskuplje nekretnine su u primorskim gradovima, i njihova cena zavisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali ima i skupljih lokacija.

To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cene od 8.000 do 12.000 evra.

Iako je značajan broj Rusa među onima koji rado kupuju i ekskluzivne nekretnine, obeležje sveukupnog tržišta je da klijentela sada dolazi sa svih meridijana, konstatuje Đurđevac.

PROČITAJTE JOŠ - Rusi rasprodaju kvadrate u Crnoj Gori

"Još su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtevni kao kupci. Ali, situacija nije monolitna kao ranije, kada su klijenti bili najviše samo sa jednog, ruskog tržišta. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD", rekao je on.

Takođe, tržište nije samo skoncentrisano na Budvu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju da pribiraju benefite od svog dobrog imena, zaključio je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Michael

01.08.2018. 08:49

i tako.odose Rusi dodjose Turci. i to bas u nevesti Jadrana. Bas pametno. Fale jos siptari i jeeno 7~ 8 dzamija i super mesto za letovanje

Michael

01.08.2018. 08:50

i tako.odose Rusi dodjose Turci. i to bas u nevesti Jadrana. Bas pametno. Fale jos siptari i jeeno 7~ 8 dzamija i super mesto za letovanje

Andjela

07.08.2018. 14:14

TREBA DA SE GRADI DZAMIJA U BUDVI I NA PRZNO, ZDRAVI I ZIVI BILI DO 2035. SRECNO VAM BILO, A I TO SU LJUDI.