Zaev: Mickoski izabrao da ostane na mračnoj strani istorije

Beta

23. 07. 2018. u 18:15

Заев: Мицкоски изабрао да остане на мрачној страни историје

AP Photo

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da na liderskom sastanku nije postignut dogovor sa najvećom opozicionom partijom VMRO DPMNE da podrži referendum o imenu, koji je uslov za NATO i EU

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da na liderskom sastanku nije postignut dogovor sa najvećom opozicionom partijom VMRO DPMNE da podrži referendum o imenu, koji je uslov za NATO i EU.


Nakon devetočasovnog sastanka lidera četiri vodeće stranke, Zaev je istakao da će Državna izoborna komisija (DIK) biti formirana i da će biti referenduma i pored toga što lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski ne želi da ga podrži i pozove članove te stranke da izađu i glasaju."Nažalost, Mickoski nije prepoznao trenutak. Umesto da uhvati voz koji juri ka NATO i EU, on je ostao na mračnoj strani istorije", rekao je Zaev i optužio lidera VMRO DPMNE da mu je na sastanku jedino bilo važno da dogovori amnestiju za bivše rukovodstvo te stranke na čelu sa Nikolom Gruevskim.


Kako je rekao Zaev, Mickoski "laže da želi da Makedonija bude u EU i da se bori za častan referendum", kao i da je nakon trećeg sastanka (u dve sedmice) postalo jasno da "laže kada tvrdi da je ovom rukovdstvu važna tehnička vlada i DIK".


"On (Mickoski) je probao da prikrije stvarne namere, ali kad je video da nemam nameru da pregovaram o amnestiji, nije hteo da se dogovori. Njegova pozicija je bila, ako nema amnestije nema referenduma. Sve je dobio (što je tražio) u paketu, jedino je trebalo da pozove VMRO DPMNE da glasaju po sopstvenom uverenju", rekao je Zaev.


PROČITAJTE JOŠ: Zaev: Makedonija napravila kvantni skok


U prepodnevnom delu sastanka lidera četri vodeće partije u Makedoniji prihvaćen je zahtev Mickoskog za formiraje vlade (na osnovu sporazuma iz Pržina) "pržinskog formata" pred svake izbore i Zakon za finansiranje stranaka, a dogovreno je i formiranje DIK, što je VMRO DPMNE blokirao poslednjih meseci.


Kako je istakao Zaev, koalicija za Makedoniju u EU i NATO "kreće snažno i da niko neće moći da je zaustavi". "Kao nikada ranije, odlučni i rešeni da Makedonija uspe. I uspeće!" rekao je Zaev i pozvao članove i pristalice VMRO DPMNE da naprave pravi izbor i da glasaju da Makedonija postane deo EU i NATO.


Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je rekao novinarima da nije postignuta saglasnost oko karaktera referenduma i referendumskog pitanja i da je tu, kako je istakao, njegova stanka "zastupala interese građana Makedonije".


"Pokušali smo pravno da kažemo naš stav i da sprečimo eventualno dalje nasilje u delu raspisivanja referenduma, karaktera, ali i eventualnog referendumskog pitanja", rekao je Mickoski.


Predsednik partije Albanaca u vladajućoj koalciji DUI, Ali Ahmeti je rekao da je poslepodnevni deo liderskog sastanka bio razočaravajući i da očekuje da opozicija, kao što radi vlast, stavi državne interese iznad partijskih.


Prema njegovim rečima, razlike oko referenduma su oko referendumskog pitanja i načina kako će biti postavljeno.


Lider najmanje stranke liderske četvorke Besa, Bilal Kasami je rekao da se nada da će sve poltičke partije u Makedoniji raditi na tome da referendum bude uspešan, a da će građani glasati za to važno pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miroslav GTA

24.07.2018. 07:00

Ovoga sa slike je amnestirao njegov partiski sef koji je tada bio predsednik severne makedonije, Branko Crvenkovski, da ne bi lezao apsanu. A sada ne daje ni da se spomene amnestija.