HERCEG Novi je juče, prvi i jedini u Crnoj Gori, ovenčan Ordenom Svetog Save prvog reda, za doprinos u očuvanju tradicije pravoslavlja a povodom obeležavanja tri veka od osnivanja Topaljske komunitadi, iz koje je izrasla današnja savremena opština. Orden je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio predsedniku opštine Stevanu Katiću, a program proslave počeo je svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Spasa i otvaranjem muzeja "Njegoševa škola".

Mitropolit Amfilohije je istakao da su i ovaj grad i jubilej vezani za Svetog Savu, prosvetitelja srpskoga, a tome svedoči i hram njemu posvećen na Savini.

PROČITAJTE JOŠ: Herceg Novi na Forbsovoj listi

- Orden Svetog Save je čast i privilegija i zasluga svih pokolenja ovog grada, od vremena Svetog Stefana, Tvrtka I Kotromanića i Stefana Vukčića Kosače do današnjeg dana - rekao je predsednik Herceg Novog Stevan Katić.

PROČITAJTE JOŠ: Herceg Novi: Razbijena ploča posvećena osnivaču grada Tvrtku I

Programi povodom tri veka Topaljske komunitadi nastavljeni su juče u Bijeloj akademijom priređenom u slavu hrama Polaganja rize Presvete Bogorodice, koncertom "Balkanike" na Kanli-kuli, a sutra će biti zaokruženi otvaranjem renovirane kuće Ive Andrića na Toploj.