MAKEDONCI NEĆE U NATO: Za nedelju zakazani veliki protesti, Zaev priprema proslavu

NOVOSTI ONLINE

13. 07. 2018. u 20:02

МАКЕДОНЦИ НЕЋЕ У НАТО: За недељу заказани велики протести, Заев припрема прославу

Foto: Ilustracija

Vladajući SDSM i premijer Zoran Zaev zakazali su sa koalicionim partnerima slavlje u 14 makedonskih gradova, povodom poziva koji je stigao iz Brisela.


Poziv NATO-a upućen Makedoniji da se priključi tom savezu, nakon što primeni sporazum o promeni imena te bivše jugoslovenske republike koji su potpisali Skoplje i Atina, podelio je makedonsku političku scenu i makedonsko društvo

Vladajući SDSM i premijer Zoran Zaev zakazali su sa koalicionim partnerima slavlje u 14 makedonskih gradova, povodom poziva koji je stigao iz Brisela.

Istovremeno, lider najuticajnijeg opozicionog VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski pozvao je građane da se priključe protestu koji će biti održan u nedelju u 13 sati u Kavadarcima.


Podsećanja radi, savez VMRO-DPMNE je za vreme svoje desetogodišnje vladavine bio za ulazak Makedonije u EU i NATO, pa se postavlja pitanje da li su promenili svoj stav i zašto?

Politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je sporan put kojim se ide ka tom cilju, a ne promena u stavovima u VMRO.

- VMRO nije protiv NATO, ta teza ne stoji, oni svoju politiku nisu promenili po ovom pitanju, ali su protiv načina na koji će Makedonija sutra ući u NATO, a to je promena imena države posle sporazuma sa Grcima. Dakle, VMRO je protiv rešenja koja su sadržana u tom sporazumu i oni misle da to nije dobar put da se uđe u NATO i EU, jer je cena koja se plaća previsoka - objašnjava naš sagovornik iz Skoplja.


Po njegovim rečima, to nije samo promena imena države, već i promena unutrašnjih ustavnih detalja. VMRO je unapred rekao da će u Parlamentu glasati protiv ovog sporazuma na referendumu.


- Oni smatraju da put do NATO koji je Makedonija izabrala nije dobar po državu, jer je cena preskupa. Dakle, niko nije okrenuo leđa EU i NATO-u, već je problem u tome što je za ulazak u ove organizacije postavljen uslov Skoplju, a to je dogovor sa Grčkom koji je neprihvatljiv i za Grke, ali i za većinu Makedonaca. Dakle, ne radi se o radikalnom zaokretu u politici VMRO - napominje Đorđevski.

Lider VMRO-DPMNE rekao je da "ne postoji datum za otpočinjanje pregovora sa EU, niti bezuslovni poziv za NATO i za to je okrivio nesposobnu Vladu u Skoplju. Oni su naglasili da se mora stati na put porazima, a odgovor na to leži u rukama građana Makedonije.
S druge strane, Zaev nema dileme da je uspeo u namerama i, po njegovom mišljenju, od sada Makedonija ide samo napred.

- Građani mogu da slave uspeh, jer je NATO odlučio da postanemo 30. članica Alijanse. Dobili smo poziv da postanemo saveznik najjačih zemalja na svetu. Makedonija ide u korak sa Evropom - naveo je Zaev i najavio da će proslave biti organizovane uz makedonsku muziku.

Podsetimo, na samitu NATO u Briselu je zaključeno da će Makedonija postati članica Alijanse nakon što budu sprovedene sve procedure predviđene sporazumom o imenu te bivše jugoslovenske republike.

Naime, očekivanja Brisela su da će Makedonija u potpunosti primeniti sporazum sa Grčkom o imenu, a to podrazumeva i uspešno sprovođenje referenduma i donošenje ustavnih promena.

Nakon toga, Republika Severna Makedonija bi postala 30. članica NATO.


Iako je ova odluka NATO-a uslovna, kao i prethodna, doneta na samitu EU o dobijanju datuma za otvaranje pregovora o članstvu u Uniji, vladajući SDSM je naziva „istorijskom" i vrhunskim strateškim ciljem.

VMRO-DPMNE, s druge strane, smatra da je Makedonija doživela fijasko, jer su oba poziva uslovna. Oni podsećaju da je Makedonija ispunila uslove za NATO članstvo još 2008. godine. Zbog toga, kao prvi korak, traže ostavku Vlade.

Sa druge strane, lider ultradesne stranke Nezavisni Grci, koalicionog partnera u vlasti Grčke, Panos Kamenos rekao je u Briselu da sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije neće biti ispunjen i da ta bivša jugoslovenska republika neće postati članica NATO-a pod imenom Republika Severna Makedonija.

Naime, Kamenos tvrdi da sporazum ili neće proći Skupštinu ili će biti oboren na referendumu, koji bi u Makedoniji trebalo da bude organizovan krajem septembra ili početkom oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Веља

13.07.2018. 20:09

Од свих Бугара поштујем једино Христу Стоичкова и Бошка Ђуровског.

Rile

13.07.2018. 20:13

Makedonija nema para za bitnije stvari, a zamislite jos da odvoji 2%bdp-a to je vec stetno po njih. Unisti ce ih nato ekonomski samo za taj bdp.

са срећом

13.07.2018. 20:24

Пре ће сверномакедонските војници ући у Кабул него у Тетово.

sudija

13.07.2018. 20:38

Pa ako Cokalije postanu clan NATO onda mi treba da prestanemo da uvozimo papriku i paradajz iz Makedonije. Oni nece moci da plate 2% koliko Tramp trazi za NATI i onda ce da ih izbace.

realist

13.07.2018. 22:11

Sta ne smenite Zaeva i Koruptnu Vladu,oni su prodali drzavu Zapadnim Bagrama,vi kao narod mozete SVE uraditi ne dajte da vas Gaze neki mafijasi.

Vladislav Jevtović

14.07.2018. 23:38

NATO je pozvao Makedoniju da postane 30.ti član.Zanimljivo jer da bi to postala mora da se zove Republika Severna Makedonija.Dakle dobro došli Severni Makedonci.