Lideri NATO formalno su danas, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja.


"Rešenje pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja", saopštio je danas NATO, prenosi AP.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Severnoatlantskoj alijansi.

Ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji", ocenjuje američka agencija.

PROČITAJTE JOŠ: Atinom tekli krv i suze (FOTO+VIDEO)

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO tako i EU.

STOLTENBERG: BEZ PROMENE IMENA NEMA ČLANSTVO U NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je uputio jasnu poruku građanima Makedonije da bez promene imena države neće moći da pristupe toj vojnoj alijansi.

Stoltenberg je na konferenciji za štampu, na Samitu NATO u Briselu, rekao da je doneta odluka da se započnu pristupni pregovori sa Skopljem, i da će, kada sve interne procedure budu finalizovane, promenjeno ime kroz Ustav i bude primenjen dogovor sa Atinom, Bivša jugoslovenska republika Makedonija moći da postane 30-ta članica NATO.

Pročitajte još - KONAČAN PREDLOG: „Republika Severna Makedonija“ je novo ime BJRM?

"Na građanima je da odluče. Ovo je jedinstvena prilika u životu. Ili će podržati dogovor i ući u NATO ili će odbaciti dogovor sa Atinom i neće postati članica NATO", podvukao je on.

Stoltenberg je rekao da se radi o jednostavnoj odluci, kao i da je nemoguće za Skoplje da uđe u NATO bez promene imena, prema dogovoru, u Severna Republika Makedonija.

Rekao je da pozdravlja dogovor Skoplja i Atine, poručujući da je na građanima sada da odluče i da je "to jednostavan izbor".