SVI proizvodi koji su u opštoj upotrebi naći će se pod kontrolom tržišnih inspektora kojima će novi Zakon o nadzoru omogućiti da nalože trajno povlačenje nebezbednih proizvoda sa crnogorskog tržišta. Čak će i dečje lutke završiti "na otpadu", poput onih koje su, iako opasne po zdravlje ljudi krajem prošle godine uvezene u Crnu Goru! Novi (izmenjeni) zakon usaglašava se sa zakonodavstvom Evropske unije, kako bi se obezbedilo zatvaranje poglavlja koje se odnosi na zaštitu potrošača. To bi trebalo da doprinese primeni evropskih standarda, koji će obezbediti veći stepen sigurnosti proizvoda i na taj način omogućiti i veći kvalitet života građana.

- Sada se inspektorima daje mogućnost da nalože trajno povlačenje sa tržišta proizvoda koji su u suprotnosti sa Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda. To nisu prehrambeni proizvodi, već proizvodi u opštoj upotrebi - kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, tokom rasprave u Skupštini Crne Gore.

Iz Demokratske partije socijalista saopštavaju da je u trogodišnjem periodu, od početka primene Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu, obavljeno 5.760 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je identifikovano 809 nebezbednih proizvoda.

- Od tog broja, identifikovano je 398 proizvoda sa ozbiljnim rizikom, 143 proizvoda su opozvana i povučena sa tržišta, dok je za 16 izrečena mera uništenja - kazala je Ana Nikolić, poslanica DPS-a.

Pročitajte još - Prodate dve trećine otrovnih lutaka, ftalat toksičan za jetru, bubrege i reproduktivni sistem!

Iz Demokratskog fronta upozoravaju da je problem u Crnoj Gori to što, kako tvrde, inspekcijske službe ne rade posao kako treba i što se zakoni primenjuju selektivno, tako što se neke trgovačke radnje kontrolišu veoma često, a neke nikada.

- Imamo problem deklaracija na proizvodima u velikim marketima koji posluju u Crnoj Gori, koje su odštampane sitnim slovima i u velikom broju slučajeva namerno zalepljene preko datuma isteka roka proizvoda - tvrdi Branka Bošnjak, poslanica DF.

LUTKE

KRAJEM prošle godine u Crnu Goru je uvezen veliki broj lutaka, da bi zdravstveno sanitarne inspekcije utvrdile da gumena igračka "dečja lutka" (zemlja porekla Kina), predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača. Ona je sadržala povećan bis ftalat u odnosu na propisanu vrednost. Izmerena vrednost iznosila je 11,6 odsto po masi, dok je dozvoljeno 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju dece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema.