U slučaju da se u procesu lečenja utvrdi lekarska greška, odštetu pacijentu je do sada plaćao lekar ili medicinski radnik koji je pogrešio. Sudeći prema nekim informacijama, ubuduće će to preko osiguranja činiti Sindikat doktora medicine Crne Gore koji će uplaćivati novac za doktore koji su njihovi članovi.

U toku su pregovori sa osiguravajućom kućom, a predložena suma po lekaru je 20.000 evra. Oni koji budu želeli da se osiguraju na veću sumu, na primer do 50.000 imaće mogućnost doplate.

Pročitajte još: Porodilja iz Priboja preminula zbog greške lekara

U Sindikatu već dve godine pokušavaju sa osiguravajućim kućama da nekako to reše, ali su ponude koje su dobijali od osiguravajućih kuća bile vrlo visoke. Tako je za izabrane doktore traženo da plaćaju 15 evra mesečno, a za hirurge i do 40 evra. Sada su dobili ponudu od 1,5 evro mesečno i te troškove snosiće Sindikat.

Kako kažu u Sindikatu, lekarska greška je kršenje opštepriznatih pravila i veština lečenja usled odsustva posebne pažnje ili opreznosti, a može je izazvati činjenje ili nečinjenje, kao i preduzimanje ili nepreduzimanje indikovanog zahvata nastalog iz neznanja ili nemogućnosti da se nešto uradi.

Najčešće lekarske greške se “dešavaju” u oblasti hirurgije, ortopedije, anestezije, ginekologije i akušerstva, kao i u oblasti radiologije i urologije.

Pročitajte još: Radenka ubila greška lekara? Uočene tri bakterije, ruka istrulila ispod gipsa!

Krivičnim zakonikom Crne Gore je definisana odredba nesavesno pružanje lekarske pomoći, a Sindikat doktora medicine će tražiti da se umesto toga uvede termin lekarska greška, jer samo u lekarskoj profesiji postoji takva odredba.

Prema rečima Vladimira Dobričanina, hirurga u Kliničkom centru Crne Gore, lekarska greška u modernim civilizacijama nije tabu, već je prepoznata kao nešto što se dešava iz nehata i detaljno je obrađena u pravosudnim sistemima.

Doktori žele da sačuvaju posao


- Nažalost, kod nas to nije slučaj, pa se lekari suočavaju sa velikim neprijatnostima, da ne upotrebim neku težu reč koja bi mnogo slikovitije i realnije sve ovo prikazala - tvrdi Dobričanin.

Dr Dobričanin smatra da bi se uvođenjem institucije osiguranja od lekarske greške, podigao nivo zdravstvenog sistema za jedan značajni stepenik koji bi, na obostrano zadovoljstvo i pacijenata i lekara, obezbedio kvalitetniju zdravstvenu uslugu. n

RASTEREĆENjE

- NA ovaj način bi zdravstveni sistem bio rasterećen značajnog utroška ekonomskih sredstava koja se mogu upotrebiti za poboljšanje uslova rada naših lekara kako bi se mogućnost greške smanjila na minimum, a pacijenti bi bili sigurni da će se posledice lekarske greške adekvatno nadoknaditi - zaključuje Dobričanin.

Naravno, kako kaže Dobričanin, sve ovo mora ispratiti i pravosudni sistem koji bi lekarsku grešku morao tretirati na potpuno drugačiji način nego do sada.