NADLEŽNI u ponedeljak nisu uspeli da utvrde da li je spomen-ploču postavljenu u prolazu ispod hercegnovskog gradskog sata, Sat kule - Tore, koja je postavljena u čast osnivača grada kralja Tvrtka Kotromanića, neko namerno polomio ili je sama pala, ali je ova informacija, i sumnja da je neko mogao da ošteti ovo obeležje, izazvala lavinu negodovanja.

Sumnja da je spomen-ploča namerno oštećena izazvala je buru komentara Novljana.

- Ovo su mogli da učine samo osvajači grada gori od svih onih koji su kroz vekove pokušavali da pokore Herceg Novi - čulo se među ogorčenim meštanima Novog. - Oni potiru grad, od temelja, potiru sve uticaje i hrišćanstva i islama i svu lepotu koju Novi ima i pokazuje vekovima kroz skladan zajednički život.

Pročitajte još - Herceg Novi: Grb će zameniti gradski amblem

Međutim, na snimku sa video-nadzora zlatarske radnje "Ami", vlasnika Vlade Nikolića, zabeleženo je da je spomen-ploča sama pala. Na snimku se jasno vidi da 15 minuta pre i posle toga niko nije prolazio ispod Tore. Nikolić kaže i da vreme na snimku ne odgovara realnom vremnu, ali da je on u trenutku kada je ploča pala izašao da vidi šta se dešava i tako zabeležio da se sve desilo u 4.39. Snimak je predao policiji, a biće ustupljen i tužilaštvu, kako bi bila otklonjena svaka sumnja da je neko namerno oštetio ovo spomen-obeležje.

Načelnica Službe komunalne policije Marija Andrić rekla je da su zaposleni iz ove službe odmah izašli na teren i u Starom gradu konstatovali da se neposredno ispod Sat kule nalazi polomljena spomen-ploča.

- Sačinili su zapisnik i obavestili Upravu policije. Komadi spomen-ploče biće predati Muzeju i galeriji - rekla je Andrićeva.


OBELEŽJE NOVOG

SAT kula podignuta je 1667. godine po naredbi sultana Mahmuda. I o tome na njoj postoji zapis na arapskom jeziku. Za vreme turske vlasti to su bila glavna gradska vrata. Osim bareljefa u prolazu ispod Tore je i skulptura majke Božije nazvana Crna Bogorodica, jer je rađena od nagorelog drveta masline. Ovaj simbol Herceg Novog na neki način je i njegov pravi odraz - uz sva pomenuta obeležja na njoj je i spomen-ploča oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu, a satni mehanizam je dar grada pobratima - Zemuna.