ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


UZ uzvikivanje "Smrt fašizmu, sloboda narodu" i pevanje partizanskih pesama, "Besmrtni partizanski odred" u kojem se našlo oko dvesta starih partizana marširalo je danas ulicama Zagreba, obeležavajući 73 godine od oslobođenja glavnog grada Hrvatske.

PROČITAJTE I:Plenković "vodi" na listi najnegativnijih političara

Učesnici skupa nosili su slike Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama, a pridružili su im se i članovi saveza udruženja ruskih sunarodnika u Hrvatskoj.

Zagrepčani su sa odobravanjem gledali postrojavanje starih partizana i sve je prošlo bez većih incidenata, iako je na centralnom gradskom trgu bilo i dobacivanja poput "Tito je bio fašist". Ali je većina građana pljeskom nagradila učesnike mimohoda. Pevalo se "Po šumama i gorama", "Oj Mosore, Mosore", igralo se kozaračko kolo, a učesnici skupa nosili su hrvatsku i evropsku zastavu.

- Nije nas previše, ali se nadamo da će nam se sledeće godine pridružiti i mnogi drugi - rekao je Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

SUDOVI U BLAJBURGU U subotu će u Blajburg, na komemoraciju na kojoj se okupljaju ustaški nostalgičari, doći i pokretni austrijski sudovi koji će na licu mesta izricati kazne, dok će svi koji budu isticali ustaške simbole ekspresno biti deportovani. Prvi put će biti organizovan i protestni skup protiv okupljanja u Blajburgu, kako bi se upozorilo na pokušaj rehabilitacije ustaštva.

To je prvi put u Hrvatskoj da je organizovan sličan skup, jer zvanične vlasti ne obeležavaju Dan oslobođenja Zagreba, kada su partizanske jedinice ušle u grad i proterale ustaško vođstvo i Antu Pavelića.

- Ne smemo da zaboravimo našu svetlu prošlost, kojom se možemo ponositi. Žao mi je što Sabor nije pokrovitelj takve manifestacije - rekao je Habulin, podsećajući da je hrvatski parlament pokrovitelj skupa u Blajburgu koji će se održati u subotu. Antifašisti su izrazili nezadovoljstvo što se u Hrvatskoj i dalje toleriše ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Svi učesnici skupa ocenili su da je okupljanje u Blajburgu najveće profašističko okupljanje u Evropi, a da se svesno zaboravlja partizanska prošlost.

- Za vreme Tita, Hrvatskoj je vraćen deo Dalmacije i Istre, sve ono što je Ante Pavelić prodao okupatorima - rečeno je juče u Zagrebu.