UGOSTITELjI duž Crnogorskog primorja su na startu ovogodišnje turističke sezone zabrinuti. Ne zbog toga što gostiju nema. Oni su, naime, stigli u velikom broju. U Crnoj Gori trenutno boravi oko 40.000 turista, što je duplo više nego lane u isto vreme, ali nedostaju oni koji treba da ih uslužuju. Konobari, kuvari, pekari, mesari... Država je planirala da ovog leta uposli 18.185 stranaca. Od tog broja treba da izda 13.185 dozvola, a 5.000 je u rezervi.

Predsednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, ističe da potrebnih radnika nema zbog propisa koji važe za "sezonce" koji su do sada stizali iz regiona. Ponajviše iz Srbije i BiH, ali i drugih država.

Pročitajte još: Kuvarima sezoncima plata i do 1.200 evra

- Radna snaga iz regiona je izostala, tako da su se hotelijeri, restorateri i ostali koji se bave ugostiteljstvom našli na mukama - kaže Radulović. - Oni su posao za ovo leto našli u Hrvatskoj. Zbog fleksibilnijih propisa i brže tamošnje administracije, lakše su se zaposlili.

Radomir Milić iz HG "Budvanska rivijera" objašnjava situaciju. Na dozvole za rad se dugo čeka, na pojedine dvadesetak dana i više, a razne takse odnesu više od pola prve plate koju sezonci, nerezidenti, treba da prime.

Da nema dovoljno ugostiteljskih radnika, upozorava i Dragan Ivančević, predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore. On smatra da država treba da učini napor da se malo brže "stvara "domaći kadar. Stoga je apelovao na nadležna ministarstva i školstvo da se "pojača proizvodnja" kadrova za posao u ovoj veoma važnoj grani privrede. No, to je, kako smatraju njegove kolege, dugoročan i složen posao, jer je potrebno vreme da se steknu znanja i iskustvo. Sezonski radnici iz regiona koji vladaju zanatima su potrebni, pa bi pre trebalo raditi na tome da se izmene zakonski propisi i omogući fleksibilniji odnos u zapošljavanju.

Vlasnici hotela čekaju dozvole za zaposlene - Foto I. Marinković

Pročitajte još: Kruzer više mami Đetiće

S druge strane iz nadležnih inspekcija kažu da će biti istrajni u borbi protiv zapošljavanja na crno, da su kazne žestoke i da je sve to deo velike borbe protiv sive ekonomije, koja godinama cveta i u turizmu Crne Gore.


TURISTIČKI VODIČI

U CRNOJ Gori raste potreba za turističkim vodičima. Posao turističkog vodiča odličan je privremeni i sezonski posao za sve koji imaju dovoljno vremena tokom vikenda ili letnjih praznika. Ovaj posao može biti odličan izvor dodatne zarade za stalno zaposlene, koji imaju slobodnog vremena, za penzionere ili čak može biti i studentski posao. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je od 1998. izdalo 1.364 licence, a između ostalih i stranim državljanima koji ispunjavaju uslove kao i domaći vodiči. S. D.