OTKAZI za 17 zaposlenih, među kojima je najviše inženjera, podiglo je tenzije u nikšićkoj Železari. Za petak su njihove kolege najavile jednosatni štrajk upozorenja, i time poslali poruku upravi fabrike da odustanu od najavljene sistematizacije radnih mesta.

U Železari radi 207 stalno zaposlenih radnika i oko stotinu ugovoraca, koji su jedinstveni u podršci kolegama koji bi mogli ovih dana da ostanu bez posla.

Pročitajte još: Nikšić: Radnici Železare spremaju proteste

Podrška metalurzima juče je stigla iz Radničke partije, nešto ranije Unije slobodnih sindikata.

Za partiju Janka Vučinića ova dešavanja ne predstavljaju iznenađenje jer su od početka nagoveštavali da je firma "Tosjali holding" iz Turske došla nekim drugim poslom u Crnu Goru, a da im je proizvodnja čelika samo bila sporedna stvar.

FABRIKU VRATITI DRŽAVI AKO Turci ne znaju da rade, neka vrate Železaru državi Crnoj Gori, a novac koji su dali biće im vraćen veoma brzo iz profita koji bi se ostvario domaćinskim upravljanjem i radom u fabrici - kaže Janko Vučinić.

- Prosto je neshvatljivo da se sa tako malim brojem radnika i postrojenjima u Čeličani i Kovačnici koja su gotovo nova može poslovati sa tolikim gubicima. Podaci koje je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, čuo na zboru radnika su, kako kaže, poražavajući za fabriku, ali i Nikšić i celu Crnu Goru.

Pročitajte još: Nikšić: Branićemo inženjere

- Mi smo podržali otpuštene radnike i poručili im da ne potpisuju otkaze - kaže Keković. - Pošto im se preti otpremninama od 700 evra, dok bi ukoliko prihvate otkaz kao tehnološki višak dobili oko 4.000 evra. Zakon Crne Gore kaže da otpremnina ne može biti manja od tri prosečne zarade u Crnoj Gori, a to je preko 1.500 evra.