SEDAM romskih porodica, koje su godinama živele na Šištetu u Igalu, u nelegalnom, divljem naselju, bez vode i struje, suočene stalno sa mogućnošću iseljenja, dobilo je ključeve montažnih kuća koje su za njih izgrađene u Drenoviku. Zahvaljujući projektu koji je realizovan u saradnji hercegnovske opštine i međunarodne organizacije Help iz Nemačke, 27 pripadnika romske zajednice dobilo je krov nad glavom. Među njima je i jedna od najpopularnijih novskih Romkinja, Stanka Adžović, presrećna, kako kaže zbog sigurnog smeštaja ali i Vesna Adžović, koja podseća da su uslovi na Šištetu bili jako loši.

- Nismo imali kupatila niti vodu. Sada su nam uslovi odlični - rekla je Vesna.


PROČITAJTE JOŠ:
CG: MUP zbog bombaških napada proteruje četiri osobe

Izgradnja ovih objekata pozitivan je primer saradnje Opštine Herceg Novi i Helpa, koji je tradicionalni partner kada je reč o rešavanje stambenih pitanja naših sugrađana - ocenio je predsednik hercegnovske opštine Stevan Katić. On je podsetio i da je za projekat, zahvaljujući nemačkom ministarstvu inostranih poslova, preko Pakta za stabilnost za Jugoistočnu Evropu, odobreno 176.000 evra, a Help je obezbedio projektnu dokumentaciju.

- Opština Herceg Novi je obezbedila placeve, komunalno opremanje, priključke za struju i vodu, pristupnu saobraćajnicu, građevinske i upotrebne dozvole. Opredelili smo i dodatna sredstva za drenažu podzemnih voda i nasipanje pristupnog puta i potpornih zidova - naveo je Katić.

Regionalni kordinator Helpa i šef misije pomoći u Crnoj Gori Klaus Mok kazao je da su kuće bile odavno završene, ali je sređivanje terena zahtevalo više ulaganja pa se projekat odužio, ali je konačan rezultat odličan.

- Za mene je uvek zadovoljstvo da vidim kako Crna Gora prihvata manjinske narode - istakao je zamenik ambasadora Nemačke u Crnoj Gori Uve Merketer.


PROČITAJTE JOŠ:
Šekularci ne žele da daju zemlju

PRVI KVADRATI

Aktivista NVO "Mladi Romi" Serđan Baftijari apostrofirao je da je ovo prvi projekat koji je pokrenut za stambeno zbrinjavanje domicilne romske zajednice na primorju u poslednjih 30 godina, a posebno ako se uzme u obzir podatak da je, prema istraživanjima, na primorju 170 romskih porodica koje nisu stambeno zbrinute.