Zvanična delegacija Bugarske pravoslavne crkve predala je Blagodatni oganj iz Jerusalima delegaciji samoproglašene Makedonske pravoslavne crkve.

Kako se navodi, susret se dogodio na aerodromu u Sofiji.

Prethodnih godina, verska zajednica koja se odvojila od Srpske pravoslavne crkve i proglasila svoju autokefalnost, dobijala je Blagodatni oganj od predstavnika Grčke pravoslavne crkve.

“Prisustvo predstavnika makedonske crkve na aerodromu u Soifiji, u nizu događaja u kojima centralnu ulogu ima Blagodatni oganj, ocenjeno je kao veoma značajno“, navodi portal Sofija gloub.

Jerusalim:Hiljade vernika dočekalo silazak Blagodatnog ognja (FOTO+VIDEO)

Događajima nije prisustvovala delegacija plovdivskog mitropolita Nikolaja, koji je protivnik osamostaljenja Makedonske pravoslavne crkve, a “istorijski momenat“ se dogodio i bez prisustva predstavnika Ruske pravoslavne crkve, koji su tradicionalni saveznici Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Antonij je rekao da je davanje Blagodatnog ognja predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve “poruka bratske i Hristove ljubavi, koja se daje svakome ko se pojavi u veri“.

Makedonski mitropolit Ilarion je rekao da je delegacija MPC stigla u Sofiju uz blagoslov bugarskog patrijarha Neofita.

"OJ,KOSOVO, KOSOVO" SE ORILO JERUSALIMOM: Vernici pevali noseći krstove (VIDEO)

Podsetimo, Makedonska pravoslavna crkva je 1967. godine proglasila svoju autokefalnost, a njen status je i dalje pod znakom pitanja jer je ne priznaju ni Srpska pravoslavna crkva, niti Ekumenski patrijarhat u Istanbulu.

Podsetimo, pre nekoliko meseci je Dojče vele preneo tekst u kom se navodi da je MPC uputila pismo Bugarskoj patrijaršiji sa molbom da joj bude takozvana “majka crkva“ i da je predstavlja pred drugim pravoslavnim crkvama.

Izvor: B92.net