UPRAVA Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici demantovala je navode da se na njegovim zidovima nalaze freske s likovima političara nakon što su pojedini mediji "primetili" da je lik Mila Đukanovića "izbrisan", a da je njegovo mesto "zauzeo" Andrija Mandić.

- Pitanje likova na freskama je za sve istinoljubive zaključeno još pre četiri godine. Tada smo izjavili, i opet ponavljamo, da se niko od političara ne nalazi ni na jednoj fresci u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja. Takođe, ponavljamo da je lik o kojem je reč dr Ratko Mitrović, profesor Univerziteta Crne Gore i prvi direktor gradnje hrama - naveo je, u reagovanju uprave hrama, starešina protojerej-stavrofor Dragan Mitrović. - Hiljade ljudi koji svakodnevno ispunjavaju hram svedoci su toga da, posle osvećenja hrama 2013. godine, radovi na njegovom ukrašavanju (freskopisu, građevinskim radovima i spoljašnjem uređenju) još nisu završeni.

Pročitajte još - ŽESTOKA KAMPANjA NA SEVERU CG: Milo drži kormilo ka EU

Otkako je prelepi hram širom otvorio svoja vrata, ktitorska freska predmet je nagađanja vernika, a posebno lik koji umnogome podseća na Mila Đukanovića. Poznato je da je Vlada Crne Gore, upravo u njegovo vreme, bila veliki dobrotovor Sabornog hrama, kao i da je mitropolit Amfilohije, na prijemu patrijaraha kod tadašnjeg premijera, Vladi Crne Gore uručio i gramatu za učinjeno dobročinstvo.

Likovi oko kojih se vodi polemika,foto Vijesti.me

Na ktitorskoj fresci oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Hristu. Tu su i počivši patrijarsi SPC Pavle sa oreolom sveca, moskovski Aleksej, arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, vajar Ratko Vulanović, sveštenici i narod.


OSVEĆENjE

KAMEN temeljac za izgradnju hrama 9. avgusta 1993. postavila su tri patrijarha - vaseljenski Vartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksej. Hram je građen dvadeset godina, a osveštan je 7. oktobra 2013. godine u okviru obeležavanja 1.700-godišnjice Milanskog edikta.