Lekarima strože kazne

M. S.

02. 04. 2018. u 06:01

Лекарима строже казне
Izrečene strože kazne doktorima iz Bijelog Polja odgovornim za infekcije u bolnici

APELACIONI sud Crne Gore prihvatio je žalbu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju i odbacio žalbe bjelopoljskih lekara osuđenih na višemesečne kazne zatvora zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi, te im "pojačao" zatvorske kazne. Bivši direktor Opšte bolnice dr Tomislav Jeremić i smenjena načelnica Odeljenja neonatologije dr Haka Tahirović novom presudom u zatvoru će umesto sedam meseci provesti po godinu dana.

Bivši načelnik Odeljenja neonatologije u Opštoj bolnici u Bijelom Polju dr Zvonko Puletić i pedijatar dr Jela Cimbaljević takođe će u zatvoru provesti po godinu dana. Prethodnom presudom Višeg suda u Bijelom Polju njih dvoje su bili osuđeni na po šest meseci kućnog pritvora.

PROČITAJTE JOŠ: Bijelo Polje: Lekari suspendovani, očevi beba prekinuli štrajk glađu

Bjelopoljskim lekarima vreme provedeno u pritvoru biće uračunato u izdržavanje kazne. U pritvoru jedino nije bila dr Cimbaljević.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog smrti i infekcije beba privedeni lekari i tehničar

Početkom novembra 2014. godine u bjelopoljskoj bolnici došlo je do infekcije pet beba, koje su prebačene u Klinički centar Crne Gore, gde je jedna preminula. Do infekcije su dovele smrtonosne bakterije, koje su pronađene u čak 29 od 30 briseva uzetih sa ruku lekara, babica i instrumenata u porodilištu.

PRIKRIVANjE?

TRAGEDIJU bjelopoljskih beba pokušali su da prikriju tako da čak ni odgovorni iz Kliničkog centra Crne Gore nisu o svemu obavestili Ministarrstvo zdravlja niti Institut za javno zdravlje Crne Gore, čiji su stručnjaci u bjelopoljskom porodilištu otkrili pravo leglo zaraze, zbog čega je ono bilo zatvoreno skoro dva meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije