SUD ODBIO PREDLOG TUŽIOCA: Policajci batinaši se brane sa slobode

S. ĐOKIĆ

subota, 24. 02. 2018. u 07:09

СУД ОДБИО ПРЕДЛОГ ТУЖИОЦА: Полицајци батинаши се бране са слободе

Kolege okupljene ispred suda Foto Vijesti

Sudija odbio predlog osnovnog tužioca da policajcima odredi pritvor od 30 dana. Pripadnicima interventne jedinice u Podgorici podršku pružile kolege

PETORICA policajaca interventne jedinice koji su osumnjičeni za krivično delo zlostavljanje i falsifikovanje službene isprave u daljem postupku braniće se sa slobode. To je odlučio sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović, koji je na taj način odbio predlog osnovnog tužioca Miroslava Turkovića koji je tražio da pripadnicima policije bude određen pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo za zlostavljanje sumnjiči Mladena Vujovića, Slavka Furtulu, Vukomana Maraša, Marka Stojanovića i Miloša Bečanovića.

Oni su, sumnja se, proteklog vikenda prebili trojicu mladića u centru grada - J. B. (18), S. N. (23) i M. D. (27), koji o zadobijenim povredam poseduju i medicinsku dokumentaciju.

Tokom saslušanja ispred zgrade suda je bilo nekoliko desetina policajaca koji su došli da daju podršku kolegama.


PROČITAJTE JOŠ - PETORICA POLICAJACA PRIVEDENA ZBOG TORTURE: Na reč "panduri" sevnule pesnice!

- Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je odmah posle objavljivanja snimaka torture učinjene od strane policijskih službenika nad građanima formiralo predmet i preduzelo hitne radnje u cilju prikupljanja dokaza i podataka značajnih za rasvetljavanje događaja, identifikovanje policijskih službenika, oštećenih i očevidaca - saopšteno je ranije iz ODT.

Nedavno je Savet za građansku kontrolu rada policije ocenio da su uhapšeni policajci "trajno diskreditovani" za obavljanje tog posla.

- Da nije postojao snimak, njihovo kompromitovano i izrazito neprofesionalno postupanje ostalo bi nepoznato i starešinama i policijskoj organizaciji u celini. To ukazuje i na činjenicu da je neophodno dodatno ojačati nadzor nad radom interventnih jedinica u svim centrima bezbednosti, unaprediti integritet u jedinicama i podržati izgradnju profesionalnog autoriteta, odgovornosti i prihvatanja starešina tih jedinica - saopšteno je iz Saveta.

RAZLIČITE VERZIJE

BRANILAC trojice pretučenih mladića advokat Lazar Aković rekao je da su sudiji za prekršaje dali snimak nadzorne kamere kako bi dokazali da nisu pružali otpor i da su ih policajci tukli.

Advokat uhapšenih policajaca Maja Zeković kaže da njeni branjenici negiraju izvršenje krivičnih dela i da su joj ispričali šta je prethodilo događaju, te kako su ih mladići vređali dok su oni kontrolisali jedno vozilo u njihovoj blizini.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije