ASK UTVRDIO: Pejović neustavno ambasador

V. K.

19. 02. 2018. u 20:13

АСК УТВРДИО: Пејовић неуставно амбасадор

Aleksandar Pejović Foto Vlada CG

ASK utvrdio da Pejović ne može imati status ambasadora. Ministar uz platu dobijao i mesečnu naknadu od 3.168 €

ALEKSANDAR Pejović ne može imati status ambasadora jer je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, što je neustavno, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK). Odlučujući po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), ASK je potvrdio da je Pejović nezakonito primao mesečni dodatak u neto iznosu od 3.168 evra (3.599 evra bruto) od maja 2017. godine.

- Pejović je ostvario materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu kao ambasador u misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji. To je ostvareno na osnovu Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu platu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vreme rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a ta uredba se odnosi samo na lica koja su zaposlena u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inostranstvu, te je tako javni interes podredio privatnom interesu, suprotno odredbama Zakona o sprečavanju korupcije - navodi se u rešenjeu ASK.


PROČITAJTE JOŠ - IMA SE, MOŽE SE Đukanović zaposlen u svojoj firmi sa platom 1.500 evra

Agencija upozorava da predsednik Crne Gore još nije doneo ukaz o Pejovićevom opozivu.

- Obavljajući dve funkcije, ministar evropskih poslova povredio je Ustav Crne Gore, koji u članu 104 jasno zabranjuje predsedniku i članovima Vlade da vrše poslaničku i drugu funkciju. Obavljajući funkciju ambasadora kao drugu javnu funkciju, ministar evropskih poslova dodatno ostvaruje svakomesečnu materijalnu korist u vidu posebnog dodatka na osnovnu zaradu od 3.168,25 evra neto, čime je javni interes podredio privatnom interesu koji se ogleda u značajnom novčanom iznosu - naveli su u ASK.

Centar za građansko obrazovanje je 1. februara tražio od premijera Duška Markovića da razreši dužnosti Pejovića. Prema podacima do kojih su došli, ministar mesečno prima ukupno 4.690 evra od maja prošle godine. Uz to, plaćen mu je smeštaj u Briselu, za čiji je mesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 evra.


PEJOVIĆ: SVE PO ZAKONU

- Funkciju ministra i glavnog pregovarača o pristupanju Crne Gore EU obavljam u skladu sa zakonom. CGO se vrlo često bavi mojom ličnošću, a ne onim za šta je ovlašćen kao nevladina organizacija. Žao mi je što se toliki trud i energija ulažu u nešto što su neosnovane i nepotrebne insinuacije - kazao je Pejović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije