Stoltenberg Makedoniji krči put u NATO

Mladen Stančić

17. 01. 2018. u 20:29

Posle četiri godine pauze generalni sekretar Severne alijanse ponovo stiže u Skoplje. U predlogu rešenja o imenu Makedonije ostaje termin "Makedonija" , ističe Nimic

Столтенберг Македонији крчи пут у НАТО

Foto AP Jens Stoltenberg

SKOPLJE OD STALNOG DOPISNIKA

U danu nove runde pregovora delegacija Skoplja i Atine u NJujorku u gotovo 30-godišnjem sporu zbog imena, u glavni grad Makedonije, posle četiri godine pauze za večeras je najavljen dolazak generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u službi dodatnog ohrabrenja nove vlasti za ispunjenje preduslova članstva zemlje u Alijansi.

To znači, kako je objavljeno, "intenziviranje pregovora iznalaženjem kompromisnog rešenja spora sa susednom Grčkom o službenoj upotrebi imena Makedonija". To je, izvesno je, i dalje ključna prepreka za punopravno članstvo zemlje u NATO.

Makedonija je 2008. godine ostala u čekaonici NATO, za razliku od druge dve članice Jadranske grupe Hrvatske i Albanije. Ni podrška SAD nije bila dovoljana jer se nerešeni spor sa Grčkom pokazao kao najjača karta "protiv".

Ali u ovom trenutku, kako ocenjuju zapadni diplomatski izvori u Skoplju, znatno je, i to "na pozitivno", promenjena geopolitičkata klima u svetskim okvirima. Poboljšan je i unutrašnji ambijent u Makedoniji promenom vlasti, a pozitivna "tačka" svakako je i činjenica, na kojoj insistiraju iz ministarstva vojnog u Skoplju, da je izvršen najveći deo zadatih obaveza u reformskom prilagođavanju odbrambenog sistema približavanjem NATO standardima. Uz to, Makedonija je najstarija zemlja-kandidat za ulaz u Alijansu.


Foto M. Stančić

Istovremeno i iz NJujorka su stigle optimističke prognoze oko spora zbog imena. Tako je medijator UN, američki ambasador Metju Nimic, izjavio da predlog kompromisnog rešenja imena uključuje i termin "Makedonija".

- Termin Makedonija sadržan je u predlogu rešenja o imenu jer ga priznaje više od 100 zemalja u svetu - izjavio je Nimic za grčku TV Antena, dodajući da i referenca pod kojom je zemlja zavedena u UN, "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija - BJRM", ima termin Makedonija, a Grčka je priznaje pod tim imenom.

Nimic ocenjuje da je učestalim susretima ministara spoljnih poslova dvaju suseda u sporu, stvorena pozitivna atmosfera sa manje tenzija i kritičkih političkih komentara. To otkriva da je na vidiku moguće rešenje spora. Ukoliko se kompromis pronađe u prvom polugođu ove godine, procene su da bi Makedonija mogla čak da konkuriše za "brzi" prijem u NATO, već na julskom samitu Alijanse.

GUSTA SATNICA ZA GOSTA


Foto Tanjug Metju Nimic

ZA vreme dvodnevnog boravka u Skoplju Stoltenberg će razgovarati sa predsednikom Đorđem Ivanovom, premijerom Zoranom Zaevom, ali i sa liderom opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim. U četvrtak u podne obratiće se poslanicima Sobranja (skupštine) Makedonije.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Brunebauer

17.01.2018. 22:42

Makedonija krci put u 3.Svjetski rat. Alois Irlmaier, Bauer aus dem Waldviertel i drugi

Јовица

17.01.2018. 23:42

Натовци не мирују на Балкану, а Руси ћуте! Мало их Вучић заваравао, а кад га прочитали - дигли руке?

Само питам

18.01.2018. 00:28

Лева половина БЈРМ улази у НАТО са Великом Албанијом, а десна са Великом Бугарском?

Паукова мрежа

18.01.2018. 00:32

Не знају ни како се држава зове, а увлаче је у НАТО!

deda Jova

18.01.2018. 13:23

sta mislite zasto se Stoltenbergu toliko zuri da primi jednu tako minornu i malu drzavu u NATO? Sve je jasno, nervoza se uvukla u atlantski savez odavno.

Nadnacionalni ateista

18.01.2018. 15:19

Članstvo u NATO je definitivno najbolje rješenje za sve zemlje nastale na prostoru bivše SFRJ.To je jedini garant mira i bezbjednosti na ovim našim nesretnim prostorima.