HRVATSKA i Slovenija, nisu postigle dogovor oko granice iako 29. decembra ističe šestomesečni rok za primenu arbitražne presude. Slovenci su najavili da će poštovati odluku sudija koje su odredile granicu u Piranskom zalivu, dok Hrvati ne žele ni da čuju za tu odluku.

Pročitajte još:Cerar: Slovenija će sprovoditi svoje nadležnosti

Brisel prati šta se događa među komšijama, a na granici vlada puna pripravnost. Hrvatski ribari se žale da poslednjih dana Slovenci vežbaju strogoću nad njima i plaše se da će od januara da primenjuju novu graničnu crtu koja bi im onemogućila lov na mestima gde je granica od devedesetih godina. Slovenija je u međuvremenu usvojila po hitnoj proceduri četiri nova zakona kako bi se sprovela arbitraža. Tako je predviđeno da slovenački građani koji će "pripasti" Hrvatskoj dobiju pomoć od 100.000 evra.

Za Zagreb ništa bitno se neće dogoditi nakon isteka šestomesečnog roka, jer ne postoji mehanizam da se Hrvatska prisili da primeni arbitražu iz koje je izašla i zato najava slovenačke tužbe međunarodnom sudu u Luksemburgu ne izaziva zabrinutost.