FEŠTA U HERCEG NOVOM: U čast plodova jeseni

V. V.

19. 11. 2017. u 13:45

Godinama već hercegnovsko NVU Ruke organizuje, u skladu sa četiri godišnja doba i četiri stađunske fešte

ФЕШТА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: У част плодова јесени

Foto V. V.

Godinama već hercegnovsko NVU Ruke organizuje, u skladu sa četiri godišnja doba i četiri stađunske fešte. Plodovi jeseni i sve što od njih možemo napraviti, od sokova, džemova i poslastica, do prirodne kozmetike, suvenira i nakita, pokazano je ovog vikenda u centru grada brojnim posetiocima.

Hoćemo da podsetimo na tradiciju, da sačuvamo duh zajedništva, entuzijazma, deljenja, podrške, da podstaknemo kreativnost, saradnju, kaže Milina Kovačević iz NVO Ruke.

Jubilarna deseta fešta priređena je na mestu gde je sve i počelo, u Njegoševoj ulici na ulazu u stari grad.

-Uz sve ponuđeno imali smo i "slatki sto" na kome su se smenjivali poslastičari, hotelijeri i drugi koji su prodavali delcije sa voćem koje uspeva u ovo doba godine u Boki. Šipak ili nar, zdravi rogač, sočne pomorandže, kivi, mandarine, smokve, limun, japanske jabuke, ali i žižule i košćele bili su glavni sastojci ili dekoracija slatkiša i torti čijom je prodajom obezbeđen prihod namenjen za lečenje dece sa zdravstvenim problemima, ali i za objavljivanje knjige sa najzanimljivijim receptima pripremanim na svim dosadašnjim feštama, objašnjava Kovačević.

U saradnji sa likovnom radionicom Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" organizovana je izložba radova na temu Šipak i plodovi jeseni, a postavku su mogli pogledati svi u izlozima duž Njegoševe ulice.

Maja Erenji iz NVU Ruke ističe da je i odziv izlagača dobar, bilo ih je dvadesetak osim iz Herceg Novog i iz Nikšića.

Sačuvan je i edukativni karakter fešte pa je o svojstvima jesenjih plodova za "prirodnjačkim stolom" govorila inženjer pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Posebno interesovanje izazvao je džem od drenjina koji se priprema bez kuvanja, džem od maginje, liker od masline, vino od drena, nara i aronije.

Dobroj atmosferi doprinele su hercegnovske mažoretke iz kluba Lili, članovi NVO „Bajamo" i Petar-Peco Kraljević. Organizaciju jesenje fešte je podržala je hercegnovska Turistička organizacija, logističku podršku dale su opštinske službe i preduzeća, dok celogodišnji projekat podržavaju Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore.

Iz udruženja Ruke za za početak iduće godine najavljuju "Feštu od naranče " a potom slede opet „Primavera" , fešta „Na skalama" i nova posvećena plodovima jeseni.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije