INSPEKTORI za bezbednost hrane, tokom turističke sezone, od juna do kraja avgusta, sprečili su stavljanje u promet 500 tona hrane. Te količine, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, vraćene su u zemlju porekla ili uništene. Rečeno je i to da na farmama kokošaka nije pronađen sporni insekticid fipronil, koji je identifikovan tokom leta u mnogim evropskim državama.

Zbog utvrđenih nepravilnosti tokom kontrole i laboratorijskih nalaza koji su pokazali da u voću, povrću, morskoj soli, ribi, prerađevinama životinjskog porekla, te vinima, kečapu, piletini ima materija koje ne odgovaraju propisanim standardima sa crnogorskih granica vraćeno je 47 pošiljki.

To je na konferenciji za novinare saopštila Vesna Daković, direktorka Uprave za bezbednost hrane.

- Zabranili smo stavljanje na tržište tih količina ili ukupno 500 tona hrane biljnog i životinjskog porekla. Te količine su vraćene ili u zemlje porekla, ili uništene na propisan način - navela je Dakovićeva.

Osim na graničnim prelazima kontrola od juna do kraja avgusta bila je pojačana i u objektima gde se proizvodi, prerađuje i isporučuje hrana. - Reagovali su inspektori i na prijave građana u Nikšiću i Ulcinju koje su ukazivale da se radi o epidemiji.


PROČITAJTE JOŠ: Veći porez diže cene hrane u CG

KAZNE

ZBOG utvrđenih nepravilnosti izdato je 31 rešenje o privremenoj zabrani rada, 62 prekršajna naloga... Nakon opsežnih analiza utvrđeno je da stomačni problemi koje su imali neki građani nisu izazvani patogenima iz hrane.

KOKOŠKE ZDRAVE

DIREKTORKA Uprave za bezbednost hrane istakla je da u Crnoj Gori nije pronađen sporni insekticid finopril koji je identifikovan na farmama kokošaka širom Evrope, a najviše u Holandiji početkom leta.

- Bila je prijava da se na tržištu pojavila pošiljka tečnih, pasterizovanih jaja. Radilo se o količini od dva litra, koja su uvezena, ali nisu potrošena, već odmah uništena - navela je Dakovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: CG: Vraćeno 40 tona voća i povrća