CG: Za paklicu cigareta u proseku 1,9 evra

B. Radosavović

01. 08. 2017. u 09:06

ЦГ: За паклицу цигарета у просеку 1,9 евра

Foto: MUP

Nove akcize na duvanske proizvode u Crnoj Gori stupaju na snagu već danas, a do 2020. najavljeno još poskupljenja. Sa različitih adresa stižu upozorenja da će procvetati sivo tržište

Podgorica - Vlada je predložila, a Skupština na poslednjoj sednici prolećnog zasedanja, samo nekoliko dana pred odlazak na odmor, usvojila set mera koje će do 2020. obezbediti uštedu u državnoj kasi više od 117 miliona evra. Jedno od rešenja koje donosi paket štednje, pored povećanja PDV, ukidanja ili smanjenja naknada majkama sa troje i više dece, jeste i uvećanje akciza na alkohol, gazirana pića, ugalj, ali i cigarete. Prva je na snazi već od danas - povećanje akciza na duvanske proizvode.

- To znači da će na hiljadu komada biti obračunavana akciza od 30 evra. Već od 1. januara naredne godine biće 40, dok je predviđeni iznos za 1. januar 2019. čak 50 evra za hiljadu komada! Dakle, prosečno paklica cigareta u ovoj godini koštaće 1,9 evra, u narednoj 2,30, a u 2019. čak 2,60 evra - pojašnjeno je više puta iz Ministarstva finansija.

U tom resoru izračunato je da će kroz povećanje akciza na duvanske proizvode prihodi u budžetu od ove do 2020. godine dostići više od 40 miliona evra.

Međutim, sve vreme dok je trajala polemika oko najavljenog "stezanja kaiša" čuli su se komentari sa različitih adresa da će procvetati sivo tržište, da će se cigarete ponovo kupovati na ulicama, a ne u trafikama i trgovinama, gde se na svakoj paklici nalazi akcizna markica. Valja podsetiti da se rezani duvan, ali i cigarete i pre najavljenih poskupljenja, mogu naći na ulici, naročito oko Tržnog centra "Gintaš" u Podgorici. Tamo se sve popularniji rezani duvan može kupiti i za šest ili sedam evra (pola kilograma), te različite vrste cigareta za evro ili nešto više po kutiji. Podaci, koji su, takođe nekoliko puta saopšteni, naročito iz opozicionih partija kažu da se u Crnoj Gori godišnje potrošnja duvana kreće između 1.500 i 1.600 tona ili preko dva i po kilograma po stanovniku. Navedeno je da se na crnom tržištu proda između 600 ili 700 tona, što znači, proračunato je da država godišnje gubi između 60 ili 70 miliona evra po osnovu nenaplaćenih akciza i PDV.


NOVI RAST CENA

SLEDEĆE poskupljenje cigareta pušači mogu očekivati od 1. januara naredne godine, kada će se primeniti nova, veća akciza na duvanske proizvode. A od tog datuma potrošače čeka i povećanje PDV, akciza na alkohol, gazirana pića sa dodatkom šećera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Душан Павловић

01.08.2017. 12:11

Та цена би се требала примени и у Србији.