CG: Veći PDV - veća beda

V. K.

ponedeljak, 31. 07. 2017. u 15:44

ЦГ: Већи ПДВ - већа беда
Povećanje poreza novi udar na standard građana. Nove mere štednje koje podrazumevaju još jače “stezanje kaiša” udar su na obične građane, koji i bez tih mera jedva krpe kraj s krajem

Podgorica - Nove mere štednje koje podrazumevaju još jače “stezanje kaiša” udar su na obične građane, koji i bez tih mera jedva krpe kraj s krajem. Ovo ocenjuje Nebojša Medojević, lider PzP, dodajući da Vlada Crne Gore nije u stanju da prepozna stvarne uzroke ekonomske krize, zbog čega se pojavljuje deficit u budžetu.

- Zbog toga ne može da pripremi adekvatne mere koje bi eliminisale uzroke, koji su strukturne prirode. Povećanje PDV na 21 odsto direktno znači povećanje cene robe i usluga i ugrožavanje životnog standarda građana. Taj porez se prebacuje na teret građana, koji će sada sa istim ili manjim platama moći da kupuju manje robe. Povećanje PDV, skupa sa povećanjem akciza na alkohol, cigarete i gazirana pića, donosi talas poskupljenja i smanjuje domaću tražnju, što će se sve odraziti na povećanje sive ekonomije - smatra Medojević. - nakon početnog povećanja priliva zbog veće stope s vremenom će doći do njegovog smanjenja u budžet po osnovu PDV. Smanjenje kupovne moći stanovništva negativno će uticati na BDP i povećaće se nivo siromaštva u Crnoj Gori.

Medojević procenjuje da će mere štednje pokvariti bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka.


MANjE ZARADE

Crnu Goru čeka još oštriji paket štednje - upozorava Medojević. - On će podrazumevati smanjenje zarada i penzija, smanjenje socijalne pomoći i, možda, prinudno smanjenje iznosa depozita štednje u bankama.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kiza027

01.08.2017. 01:08

Realno Ziveo Milo i 14%bogatih a ti narode sto cutis pitacu te u oktobru sta ces do pocetka sledece letnje sezone.

iz glave

01.08.2017. 07:43

to znači da će oni kojima ne smeju da naplate pdv biti još "konkurentniji"