OD 1. AVGUSTA RESTRIKTIVNE MERE VLADE CG: Poskupljuju duvan, ulje i alkohol

V. K.

29. 07. 2017. u 13:03

ОД 1. АВГУСТА РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ ВЛАДЕ ЦГ: Поскупљују дуван, уље и алкохол

Foto: V. K.

Od 1. avgusta crnogorska vlada počinje sa uvođenjem restriktivnih mera. Cilj povećanja poreza je smanjenje javnog duga koji iznosi 2,4 milijarde

Podgorica - Crnogorci će već od prvog avgustovskog dana početi da stežu kaiš jer odlukom Vlade, cene cigareta biće veće za 0,30 evra. Sledi poskupljenje alkohola, uglja i gazirane vode, a kasnije i životnih namirnica, prevoza... Od 1. januara naredne godine predviđeno je povećanje stope PDV sa 19 na 21 odsto, kako bi se stvorili veći budžetski prilivi.

Cilj mera fiskalne strategije jeste da javni dug od 2,4 milijarde za dve godine uđe u blagi pad i značajno se smanji 2020. Eksperti iz izvršne vlasti očekuju da će najavljene mere dovesti do smanjenja deficita.

Međutim, ekonomska analitičarka Ana Nives Radović smatra da "fiskalna strategija koja je usvojena u parlamentu je sve samo ne strategija".

- Da bi se nešto zvalo strategijom, mora joj se tako i pristupiti, strateški, a pre toga analizirati moguće efekte takve mere - kaže Radović. - Ovde je sve doneto na brzinu, skoro pa bez rasprave u Skupštini, bez konsultovanja stručne javnosti. Tako da zbog odsustva planskog pristupa ovo ne možemo nazvati strategijom.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS-u) ističu da je usvajanje fiskalne strategije i planirano povećanje PDV pokazalo da se parlament po ko zna koji put pridružio Vladi u nameri da kompletan teret pogubnih ekonomskih odluka prebaci na građane Crne Gore.

- MANS je i ranije upozoravao da će vladina ekonomska politika u narednom periodu biti usmerena na iznalaženje novih načina za dodatno oporezivanje građana i da su nezakonito uvedene takse na struju i gorivo bile samo početak. Nema sumnje da će se povećanje PDV, a naročito energenata, odraziti na cene i ukupan životni standard građana čiji kućni budžeti su već značajno osiromašeni, poručuju iz ove NVO. - Takozvana nova fiskalna politika Duška Markovića je samo nastavak prakse koju je uspostavio njegov prethodnik, a koja podrazumeva uzimanje od siromašnih i potpuno uništavanje srednje klase. Sa druge strane, gotovo ništa se ne radi da se oporezuje luksuz i profit, a Crna Gora se i dalje prepoznaje kao destinacija gde se "olakšice" za takozvane strateške investitore graniče sa zdravom ekonomskom logikom. Slično je i sa naplatom nagomilanog poreskog duga, naročito kod ključnih kompanija bliskih vlastima kojima je dozvoljeno da godinama nekažnjeno izbegavaju poreske obaveze, istovremeno zadržavajući povlašćeni status u poslovima sa državom.


NEOLIBERALNI FAŠIZAM

UPOZORAVAO sam, bio jedan od retkih koji je svakodnevno ukazivao na pogubnost politike neoliberalnog fašizma, koja će sigurno dovesti do bankrota javnih funansija i dužničkog ropstva, kaže Nebojša Medojević, jedan od lidera DF-a. - Crnu Goru čeka još oštriji paket mera štednje koji će podrazumevati smanjenje zarada i penzija, smanjenje socijalne pomoći i, možda, prinudno smanjenje iznosa depozita štednje u bankama, kao na Kipru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije