Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a večeras je na tivatski aerodrom sleteo ukrajinski protivpožarni avion AN 32P kapaciteta 8.000 litara vode.


Kanader iz Ukrajine, sleteo je sa devet clanova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 na tivatski aerodrom, a kako je ranije danas poručio predstavnik NATO-a Pjer Kazalet, on u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov mehanizam za civilnu pomoć, prenosi RTCG.


Reč je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva "dromadera" Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica.


On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h.


Takođe, ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.


"Na osnovu zahteva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, oko 21h se na Tivatski aerodrom očekuje sletanje ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, ciji kapacitet je 8000 litara vode, a sutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode", saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.


Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.


Kako se navodi, predsednik Bugarske Rumen Radev obavestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mestima požara u Crnoj Gori.


HERCEG NOVI NE PAMTI OVAKAV POŽAR


Tri dana je sa celom jedinicom bio na Luštici, gasio požar, a danas je na dežurstvu Aleksandar Škobalj iz hercegnovske službe zaštite i spasavanja.

- Moramo čuvati i grad, komentariše umoran, ali srdačan i navodi da su u protekla 24 sata u Herceg Novom gasili dva požara – u Sasovićima i u Bijeloj iznad Dečjeg doma. Na sreću oba su ugašena, ali su oba verovatno prourokovana ljudskim nemarom i nepažnjom, upozorava Škobalj.

Škobalj priča da su osim vatre, vetra i dima na Luštici najteže bile – netačne vesti.

- Do rta Veslo, gde je bilo najkritičnije u ponedeljak ujutru, bukvalno smo se probijali kroz vatru. Oko nas je buktao plamen, sa svih strana su pucala i padala stabla a nama su javljali da gore kuće, da ima poginulih, povređenih. U takvoj situaciji teško je o bilo čemu drugom misliti osim o tome kako doći do ljudi i pomoći im, priča Škobalj.

Kada smo stigli – videli smo grupu uplašenih ljudi, dece, starih a tu onda opet nema mesta pitanju ko je ko, odakle je, već samo kome i kako pomoći. Koliko je bilo teško mojim kolegama vatrogascima i meni, je jedna strana medalje, ali na kraju ostaje ona druga, da su svi evakuisani bez i jedne povrede, da su i moje kolege na sreću tako prošle, i to je ono što je najvažnije uveren je Škobalj.

I on ističe zahvalnost svima koji su na bilo koji način pomogli u gašenju požara i odbrani kuća. A koliko je pomoć biola dragocena ilustruje podatak da ni najstariji Novljani kažu da ne pamte ovakvu vatrenu stihiju.

VATRA NA LUŠTICI NE STAJE

U Zabrđu, na Luštici, i u vikend naselju u Krašićima vetar je danas opet raspirio požar, a više od 3.000 stanovnika i vikendaša brane kuće i imanja, javlja RTCG.

Predsednik dobrovoljačkog vatrogasnog društva "Krtoli" Stefan Kostić naglasio je da na Zabrđu vatrogasci brane kuće, te da je tu najkritičnije.


foto Tanjug, Edib Tahirović

On je rekao da su pripremili građane Zabrđa za eventualnu evakuaciju, pre svega zbog gustog dima.

"Jutros je bilo kritično selo Đuraševići, to smo odbranili u zadnjem trenu, kako ne bi presekao plamen put. Uspelo smo to da saniramo", kazao je on.

Kostić je poručio da veruje da je za požare dosta odgovoran ljudski faktor, ali da je, na primer, požar na Obosniku izazvala pala žica s dalekovoda.

Avioni vazduhoplovnih jedinica gase već požare na Luštici, situacija je, kako je javlja reporter RTCG, prilično haotična, jer je na nekoliko lokacija istovremeno izbila vatra.


STIGLI DOBROVOLjCI

Nova grupa od 11 dobrovoljaca iz Herceg Novog, gradske luke brodom ja stigla do Pristana, na Luštici a potom su raspoređeni u selo Zabrđe, gde je situacija najkritičnija.

Jedan od dobrovoljaca je i novinar Nebojša Mandić, koji objašnjava da pošto je preko svog portala preneo apel opštine građanima da pomognu i sam odlučio da se pridruži akciji. Situacija je u Zabrđu teška, gase požar oko sela i na Obosniku. Vatra se oko 15 sati približila kućama.


foto Tanjug, Edib Tahirović

VATROGASCI BRANE OD POŽARA KUĆE U KRAŠIĆIMA

Nakon relatino mirne noći, tivatski vatrogasci opet imaju pune ruke posla s požarom na Grabovcu gde su sve raspoložive snage na terenu, kao i dobrovoljci koji čine sve da spasu kuće u selu Đuraševići, gde se vatra razbuktala, buknula je vatra i u Krašićima, u vikend naselju na Luštici gde preko 3.000 stanovnika i vikendaša brane kuće i imanja, javlja RTCG.


foto Tanjug, Edib Tahirović


POMOĆ NATO U BORBI SA POŽARIMA

NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera, saopšteno je podgoričkim Dnevnim novinama iz Alijanse.

Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti u ponedeljak uputile zahtev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

"To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EARDRCC). Zahtev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje poseduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći", rekao je u izjavi za Dnevne novine NATO zvaničnik.


foto Tanjug, Edib Tahirović