PODGORICA - Godina je prošla otkad je plavokosi dečak sa autizmom Ognjen Rakočević (11) iz Podgorice svoj kratki ovozemaljski život zamenio večnim. Bosonogi mališan iznenada je napustio dom i rešio da zapliva u nabujalu Moraču, a potom nestane u njenim dubinama. Dvanaest dana ga je reka skrivala od tragača.

Ognjenovo telo pronađeno je na ušću u Skadarsko jezero, u manastirskom vrbišu u podnožju ostrva Vranjina. To je isto mesto koje je Ogi dve-tri godine ranije svojom ručicom nacrtao na hartiji! Njegov otac Branko smatra da je dečak, u mašti, predvidio svoje stradanje.

- Gotovo je fotografski nacrtao mesto na kojem je pronađen. Tu je ostrvo Vranjina. Na vrhu brda nacrtao je krst, a iznad njega nebo kao svetiteljski oreol. U podnožju je zeleni vrbiš, i ono što je frapantno, Ogi je nacrtao sebe upravo na mestu na kome je pronađen - priča njegov otac Branko Rakočević. - Ne verujem u slučajnost. Tu ga je dovela Božja ruka. Rođen je 28. decembra, kad i Sveti Vasilije Ostroški, a otišao je na Vaskrs. Ispred Crkve Svetog Nikole našao ga je Nikola Ulićević. Interesantno je da se u tom manastirskom kompleksu, pored Crkve Svetog Nikole, nalaze temelji Hrama Svetog Save i Uspenja Presvete Bogorodice. Ova sveta tri imena pojavljuju se i na izvorištu Morače, odakle smo mi Rakočevići, kao i na njenom ušću.

Otac Branko je u knjizi "Bosonogi princ" sabrao mnogobrojne priče i pesme posvećene Ogiju, kao i deo koji se odnosi na višednevnu potragu za dečakom, koja je uzburkala Crnu Goru i region.

- Kao da se žrtvovao za svoje male drugare sa autizmom. Ogi je "zapalio vatru" u celoj Crnoj Gori i dao uzbunu svima, i vatrogasicima i rezervistima, i vernicima i ateistima. I niko nije ostao da spava, svi su se probudili - kaže Branko.

Potraga je, nažalost, imala tužan kraj. A i posle godinu dana, sećanje na Ogija je veoma živo.

Mesto na kom je pronađeno Ogijevo telo, Branko RakočevićPSIHOLOZI OPREZNI U OCENI

PSIHOLOZI su oprezni kad je reč o Ogijevom "čulu" da preko crteža odredi mesto gde će završiti svoj kratki životni vek. Kažu da se takve stvari događaju kod autistične dece, ali bi u konkretnom slučaju bilo potrebno opsežno istraživanje. Ovaj slučaj prešao je granice Crne Gore, pa je tako psihološkinja Moja Bonačić iz Hrvatske kazala:

- Postoji jedan dečak - ime mu je Ognjen. Bio je drugačiji od druge dece i voleo je jako vodu. Zbog svoje različitosti, nije razumeo da voda može biti opasna, pa je voda uzela njegov život. Mama koja je sahranila svoje dete našla je novi smisao i osnovala Fondaciju "Ognjen Rakočević".


SOKAK

GRAĐANI Podgorice pokrenuli su inicijativu da deo ulice kojom je Ogi otrčao do reke ponese njegovo ime.

- Voleo bih da ovaj sokak dobije Ognjenovo ime. Ne mora to biti puno ime i prezime. Neka se zove Ogijev sokak ili Ogijeva ulica - kaže Branko Rakočević.