Na ceremoniji u Vašingtonu, Crna Gora je danas i zvanično postala članica NATO. U Crnoj Gori zbog ulaska države u NATO jedni likuju, a drugi tuguju.

Premijer Duško Marković predao je u Vašingtonu instrumente ratifikacije severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu. Ovoj svetkovini prisustvovao je i Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse, koji je poželeo dobrodošlicu Crnoj Gori kao 29. savezniku NATO, čija državna zastava će se u sredu 7. juna naći na jarbolu ispred sedišta u Briselu.

Među prvima koja je Crnoj Gori čestitala učlanjenje u NATO bila je Margaret Ujehara.

- Ja sam u Vašingtonu na ceremoniji i ponosna sam što sam ambasadorka SAD u vašoj zemlji - poručila je Ujehara, i na tečnom srpskom kazala: - Čestitam!

U Crnoj Gori, za to vreme, ulazak u vojni savez - nešto što je pre 11 godina, po izlasku iz državnog okvira sa Srbijom na majskom referendumu, izgledalo nestvarno - ostavlja ožiljke u duboko podeljenom crnogorskom društvu. Porodice su podeljene - neki članovi su za NATO, a drugi protiv Alijanse. Suprotstavljeni su i bračni drugovi, čak i njihova deca. Zbog Alijanse, popucala su kumstva, pobratimstva...

Predsednik parlamentarnog odbora za bezbednost Obrad Stanišić (DPS) kaže da Crna Gora ulazi u društvo najrazvijenijih demokratskih zemalja sveta.

- Ulaskom u NATO sačuvaćemo teritorijalni integritet i suverenitet države. U NATO ne ulazimo da bismo s bilo kim ratovali, već da nikad na ovim prostorima ne bude rata - ocenjuje Stanišić.

U Demokratskom frontu ovaj dan doživljavaju kao najtužniji u istoriji Crne Gore.

- Danas se dešava ono što se nije desilo sa Crnom Gorom u njenoj istoriji, dok je bila pod raznoraznim okupacijama. Uz pomoć sopstvene vlasti, Crna Gora je od danas aneksirana. Ovaj dan će u istoriji Crne Gore biti upisan kao jedan od najsramnijih dana u njenoj istoriji - kaže Strahinja Bulajić, funkcioner DF.

U organizaciji "Otpor beznađu" ocenjuju da odluka o pristupanju Crne Gore NATO nije validna, jer nema podršku crnogorskog naroda, a referendum o tom pitanju mora biti cilj svih snaga koje se smatraju opozicionim, demokratskim i progresivnim.

- Čak 84 odsto građana Crne Gore želelo je referendum o članstvu u NATO, a 68 odsto od onih koji su za učlanjenje takođe je za referendum, i to s trendom rasta - saopštava Marko Milačić iz pokreta "Otpor beznađu".

Obnovom nezavisnosti 2006. godine Crna Gora je kao strateški cilj odredila pristupanje EU i NATO. Prvi kontakti zvanične Podgorice i Alijanse počeli su 29. novembra iste godine, pozivom u Partnerstvo za mir.

Proces ratifikacije protokola o pristupanju počeo je u državama članicama u junu 2016. Island je prva država koja je ratifikovala protokol o pristupanju Crne Gore, i to tačno deceniju pošto je ista država prva priznala crnogorsku nezavisnost. U prestonici Cetinju, u znaku zahvalnosti su Ulicu Vuka Karadžića preimenovali u - Islandsku!

Poslanici DF i SNP pokrenuli su danas postupak za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju severnoatlantskog ugovora i protokola uz severnoatlantski ugovor o pristupanju Grčke i Turske sa Ustavom Crne Gore.


MOSKVA: RECIPROČNE MERE

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva ostavlja sebi pravo da odgovori na "neprijateljsku politiku" Podgorice zbog formalnog završetka procedure stupanja Crne Gore u NATO: "Nastavak antiruske histerije u Crnoj Gori kod nas izaziva samo žaljenje. U kontekstu neprijateljske politike crnogorskih vlasti, ruska strana ostavlja sebi pravo da preduzme recipročne mere", navodi se.