Zaev dobio mandat: Ovo je početak kraja političke krize, Srbi su naša braća

Tanjug

sreda, 17. 05. 2017. u 11:44

Заев добио мандат: Ово је почетак краја политичке кризе, Срби су наша браћа

Twitter

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov dao je u podne mandat za sastav nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, saopštio je kabinet predsednikaMandatar i lider opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je da to što je danas dobio mandat od predsednika Makedonije Đorđa Ivanova mandat za sastav nove vlade, ubeđen je, znači početak kraja političke krize u toj državi koja traje već gotovo tri godine.

Čin dobijanja mandata od predsednika Ivanova ocenio je kao, kako je rekao, poruku da se neprijatnosti u Makedoniji završavaju.

"To je početak kraja političke krize u Makedoniji, ubeđen sam. Nadam se da ću predlog za sastav vlade parlamentu dati za deset dana, možda čak i pre. Do kraja meseca imaćemo novu reformsku vladu. Želim saradnju sa budućom opozicijom, ona nam treba. Zajedno treba da donosimo zakone, za koje je potrebna dvotrećinska većina", rekao je Zaev.

Drago mu je, rekao je, da su sve države regiona zajedno na agendi punopravnog članstva u EU i NATO.

"Moja poruka svima je saradnja, a ako želimo da uspemo, trebaju nam prijatelji iz Evrope i sveta, ali prvi naši prijatelji su naši susedi i u tom pravcu nam je potrebna podrška, tu je i Republika Srbija. Već sam rekao da su Srbi naš bratski narod i nadam se da ćemo mi političari raditi za bolju budućnost i građana Srbije i Makedonije. Mi u budućnosti moramo da unapredimo našu saradnju", rekao je.

Opisujući sebe kao političara poznatog po jadnakom ponašanju prema svima, Zaev kaže da je to tipično za, kako je rekao, njegovu multietničku Makedoniju, ali i realno s obzirom na to da EU zasniva svoj napredak i svoje planove na razumevanju i različitostima.

"Ono što smo postigli u Makedoniji jeste da imamo potporu svih različitih etničkih zajednica. Objedinili smo sve različitosti, čak se desilo i multireligijsko objedinjenje. To je budućnost za Makedoniju, to je budućnost i za region. Ako mi sarađujemo, i EU će nas poštovati više", reka je Zaev u intervjuu za Kurir.

Kao premijeru prvi zadatak će mu biti donošenje odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Želi da ima dobru saradnju sa opozicijom.

"Već smo održali nekoliko sastanka u parlamentu da donesemo zajedničku odluku o narednim lokalnim izborima. Verujem da ćemo sarađivati preko institucija, u međusobnom razumevanju i interesu svih građana Makedonije", naveo je on.

Upitan o saradnji Makedonije sa Srbijom, Zaev je ponovio da su Srbi bratski narod.

"Mi smo hrišćani, pravoslavci, istovremeno nas veže zajednička prošlost u bivšoj Jugoslaviji. Obaveza nas političara je da poboljšamo saradnju. Najvažnija je ekonomija, ali ima prostora da sarađujemo na polju bezbednosti, obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta i svega što nas veže", rekao je Zaev.

ZAEV: NIKAKVA PLATFORMA NE MENjA USTAVNI POREDAK

Tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Lider SDSM Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio nešto više od pet meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu.

Zaev je prethodno potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene - izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zastiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

"Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države", navedeno je, između ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao da "nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova" za vođenje politike u Republici Makedoniji.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije - DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Nova makedonska vlada bi trebalo da teškim reformama izvuče zemlju iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine i vrati je na put evroatlantskih integracija. Kriza je eskalirala krajem aprila kada je parlamentarna većina izabrala novog predsednika Sobranja Talata Džaferija iz reda albanskih partija. To je prvi put da na čelu Sobranja bude Albanac.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspeo da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, pre svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti.

VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

ODNOSI SA SRBIJOM MOGU BITI BOLjI

Zoran Zaev izrazio je u intrervjuu za N1 spremnost na saradnju sa Aleksandrom Vučićem, mada mu je bilo veoma neprijatno da sluša kako srpski premijer u predsedničkoj kampanji u svakom svom govoru spominje "makedonski scenario".

Učiniće, tvrdi, sve za unapređenje saradnje zvaničnog Skoplja sa Beogradom jer je, kako je ocenio, ona trenutno na veoma niskom nivou.

Zaev je u intervjuu za N1 tv rekao rekao da je Srbija veliki prijatelj Makedonije, da je reč o bratskim narodima i da političari to moraju imati u vidu jer su oni prolazni i zamenljivi.Uveren je da saradnja dveju država mže biti na višem niovu.

"Govorim o ekonomskom planu, o kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i svim drugim mogućim aspektima. Mi smo zaista bliski, bratski narodi, i mi to zaslužujemo, u interesu građana, kako Makedonije tako i Srbije", rekao je.VMRO POZDRAVIO DISTANCIRANjE ZAEVA OD "TIRANSKE PLATFORME"

VMRO-DPMNE, bivšeg remijera Nikole Gruevskog, koja će, svi su izgledi, u novom sazivu Sobranja i izborom vlade, nakon 11 godina vlasti preći u opoziciju, pozdravila je danas to što je predsednik Đorđe Ivanov lideru SDSM Zoranu Zaevu dodelio mandat za sastav nove vlade, tek nakon što je on, kako navode, odbacio tzv. "tiransku platformu".

U prvom obraćanju nakon što je Zaevu ranije danas uručen mandat VMRO-DPMNE ocenjuje da je Ivanov taj potez napravio tek kada je dobio čvrste garancije lidera SDSM da će se buduća vlada pridržavati Ustava i da nijedan dokument, posebno oni koji dolaze sa strane, kao što je "tiranska platforma", neće uticati na politiku zemlje.

"Politički otpor VMRO-DPMNE i 80 dana dugi i masovni građanski protesti stotina hiljada građana širom zemlje dovelli su do neophonih garancija da unitarna i multietnička Makedonija neće biti ugrožena", izjavio je funkcioner te stranke Nikola Todorov.

Todorov je na konferenciji za novinare rekao da najveći doprinos tome pripada svakakk predsedniku Ivanovu i njegovim naporima da istraje u svom principijelnom stavu da insistira i obezbedi garanciju da o budućnosti Makedonije neće odlučivati deklaracije i platforme sačinjene u inostranstvu", rekao je Todorov.

Todorov je, međutim, ponovio stav VMRO-DPMNE da je SDSM Zaeva do formiranja parlamentarne većine došao na prevaru, usvajanjem "tiranske platforme" tek posle izbora.

Todorov je komentarisao raniju izjavu Zaeva da ima pozitivan stav prema toj platformi sve dok nije dobio podršku albanskih partija za formiranje parlamentarne većine i dobijanje mandata, iako je, kako je rekao, to značilo direktno ugrožavanje unitarne i multietničke Makedonije, odnosno pretvaranje zemlje u dvonacionalnu državu.

On je podsetio da je VMRO-DPMNE pobednik decembarskih izbora, ali i da su Zaevu ponudili podršku manjinske vlade, ukoliko on odbaci "tiransku platformu".

Todorov je rekao i da je neodgovorno i destruktivno ponašanje Zaeva i način na koji je izabran predsednik Sobranja Albanac Talat Džaferi, dovelo do političkog i fizičkog nasilja u parlamentu.

Ukazao je da bi politička kriza u Makedoniji bila izbegnuta da je Zaev, kako je rekao, imao hrabrosti da se ranije odrekne "tiranske platforme".

Todorov je napomenuo da je Zaev prvi makedonski premijer od kojeg je traženo da da pisane garancije da njegova vlada svojim postupanjem neće ugroziti najviše državne i nacionalne interese, te dodao da je to samo po sebi dovoljno da se shvate rizici u kojima je država.

Ukazao je da koalicioni partneri Zaeva nisu potpisali garancije koje su dostavljene predsedniku Ivanovu, već da je to učinio samo lider SDSM.

"Od danas, SDSM Zoran Zaev nosi sav teret odgovornosti, a svi znamo koliko malo vredi reč lidera socijaldemokrata", rekao je Todorov, preneli su makedonski mediji.

Istakao je da će VMRO-DPMNE pažljivo pratiti rad buduće vlade i da mu neće dozvoliti nijednu mogućnost da odstupi od garancija koje je potpisao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Тодор

17.05.2017. 13:21

Дошао у застави на плину коју возио док није постао градоначелник,а сада поседује два поршеа и постао премијер.

KiM

17.05.2017. 14:47

Људи шта је са вама? Као да је однос са Македонијом био добар до сада. Све су до сада урадили против Србије а за шиптаре. Можда и буду били бољи односи са Србијом. Остаје да видимо!

ЏМРЉ

17.05.2017. 15:43

дај боже да буде.......ма кога бре боли.....за мак и цг:)))

јаоЈа

17.05.2017. 16:04

Штета, нећу више јести јагњетину у Мрзенцима... јер нећу ни ићи доле.

Милорад

17.05.2017. 21:20

Да сам којим случајем Македонац био бих веома несрећан.......

Branko

17.05.2017. 21:47

Iskreno se nadam da ovo iskreno misli i da se ne kriju neke druge namere iza svega.

Alean

17.05.2017. 22:18

Prilično su kontradiktorni, mi se ne mešamo u njihovu unutrašnju politiku, ne treba ni oni nas konstantno da optužuju za nešto.

Miki 86

17.05.2017. 23:19

Ja bratu nikada nož u leđa ne bih zaboo, što bi reko naš narod daleko vam lepa kuća.. Poštujem Makedonce ali politička scena im je katastrofalna!

Hedona

17.05.2017. 23:20

Zaev je jedan lažov. Đorđe Ivanov ako želi da sačuva Makedoniju moraće da raspiše izbore odmah po formiranju Vlade.

Nešo N

18.05.2017. 07:10

@Hedona - Ovom Zaevu je samo bitno da bude premijer a to što od Makedonije pravi albansku državu njemu nije bitno.

Mićo Draganić

18.05.2017. 07:07

Praviti vladu sa Albancima je početak pravljenje nove albanske države na prostorima Makedonije i sa tim se građani Makedonije neće složiti pa prema tome politička griza u ovoj državi se nije još uvek smirila.

Vesna

18.05.2017. 07:58

Ne verujem Zaevu, šiptari su ga doveli na vlast i moraće im se odužiti, tako da njegovo odustajanje od Tiranske platforme je ustvari maska da se smire strasti.

nikola

18.05.2017. 07:59

Samo vi meni dajte vlast, pa sta vam Bog da..sigurno tako misli Zaev, samo je promenio priču, ali cilj mu je isti, Velika Albanija!!!

слободни

18.05.2017. 08:50

Македонија је поново подлегла притисцима, штета.

Dejan

18.05.2017. 09:35

Samo je potrebno da puste NATO, strane firme da uzmu što im je interesanto, ostalo nije bitno, i ništa se neće promijeniti, možda će morati albancima dati dio države i ogormnu vlast...eto samo to.

Sanja

18.05.2017. 11:40

E pa braćo, nadam se da nećete izgubiti zelju od Šiptara, onda džaba sve.

OljaR

18.05.2017. 13:56

Ja,ipak Zaevu nista ne verujem,jednom prodana duša je uvekprodana duša....

ziko

18.05.2017. 21:53

Makedoniji svu sreću želim ali ne znam koliko će ona biti uspešna kada je ova administracija na čelu.