Cirkus otišao pre deset meseci, kamile ostale da umiru u kamionu!

V. K.

ponedeljak, 08. 05. 2017. u 07:01

Циркус отишао пре десет месеци, камиле остале да умиру у камиону!

O kamilama mesecima niko ne brine Foto NVO "Spas"

Nezapamćen slučaj zanemarivanja i zlostavljanja životinja nadomak Podgorice. Uginule kamerunske koze, nojevi i lame. Nadležni ćute već deset meseci

DESET meseci 15 kamila, koje je cirkus “Monte Karlo” ostavio na periferiji Podgorice, smeštenih u kamionu u naselju Dahna - preživljava dramu, a nadležne službe u glavnom gradu ne haju!

Nevladina organizacija “Spas” uputila je apel Veterinarskoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Agenciji za zaštitu životne sredine, ministarstvima poljoprivrede i unutrašnjih poslova, kao i delegaciji Evropske unije, sa zahtevom da se što pre reši sudbina preostalih kamila. O njima se niko ne brine, pa je strah od uginuća sasvim izvestan. Jer, zbog loših uslova života proteklih meseci već su uginule mnogobrojne životinje - kamerunske koze, nojevi, lame...

Iz ove NVO podsećaju da je italijanski cirkus prošle godine došao u Crnu Goru sa tridesetak životinja i radio svoje šou-programe širom zemlje, da bi u avgustu otišli sa samo polovinom svojih životinja. Kamioni sa ostavljenim životinjama smešteni su u podgoričkom naselju Dahna, a jedan od komšija priča da ih je u početku bilo više.

- Vremenom su umirale, jer nisu izlazile iz kamiona nikad. I sada te jadne kamile koje su ostale žive, muče se i umiru natenane. Komšija koji ih hrani dođe tek svaki treći dan. Dolazilo je ovde i mnogo mesara i ljudi sa stočnih pijaca kako bi otkupili neke od životinja za meso - priča meštanin Dahne.

U NVO “Spas” ističu da oni nemaju ovlašćenje da oduzmu životinje i zbog toga apeluju na institucije u Crnoj Gori da svaka u svojoj nadležnosti hitno reaguju i spasu životinje, jer su uslovi u kojima žive neprihvatljivi.

- U kakvom su stanju životinje najbolje govori to da su kamile izgubile grbe! Ove životinje treba smestiti u prihvatilišta za životinje, pokrenuti istragu protiv počinilaca ovog krivičnog dela zlostavljanja i zanemarivanja životinja - poručuju iz NVO "Spas", dodajući da će oni obezbediti smeštaj za kamile, dok nadležni za to ne nađu najbolje rešenje.

ZARAZA

PUTUJUĆI međunarodni cirkus iz Italije došao je lane u glavni grda posle devet godina. Predstave su bile dobro posećene, a publiku su privlačili nastupi životinja. Kada se cirkus završio, nečijim nemarom ostalo je tridesetak životinja od kojih je polovina u međuvremenu uginula. Osim što su životinje pretrpele strahote, postoji bojazan i od širenja zaraze od uginulih strvina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

NixKO

08.05.2017. 08:17

Planski su ostavili životinje jer u EU imaju problema sa nastupima žiotinja... Milo dobio pare i eto narodu peoblem...

Deda

08.05.2017. 10:07

Da su cigarete ili drogu ostavili vlasti bi brzo reagovale.Jos jedan dokaz sramote ostaviti zivotinje da uginu.

Ruben

09.05.2017. 17:22

MA koga briga za kamile i ostale zivotinje vazno da su kod Mila i ostalih mafijasa wc solje od suvoga zlata.