VMRO-DPMNE: DŽaferi će voditi sednice i na albanskom

Tanjug

06. 05. 2017. u 16:51

Stranka Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme" i da "pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM i Zorana Zaeva"

ВМРО-ДПМНЕ: Џафери ће водити седнице и на албанском

Foto Tanjug/MIA/Darko Popov

Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme" i da "pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM i njihovog predsednika Zorana Zaeva".

"Taljat DŽaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku", izjavio je na današnjoj pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

On je naveo da je DŽaferi kazao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

"Time se Taljat DŽaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopsvteni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata DŽaferija za predsedavajućeg Sobranja", rekao je Danev.

On je dodao da Zaev ćuti i oko postavljanja albanske zastave u kabinetu predsedavajućeg Sobranja.

"Taljat DŽaferi je javno izjavio da nema nameru da ukloni albansku zastavu iz kabineta", kazao je poslanik VMRO-DPMNE.

Poslanici vodeće stranke Albanaca u Makedoniji DUI su 27. aprila zajedno sa predstavnicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju izabrali člana DUI Taljata DŽaferija za novog predsedavajućeg parlamenta, nakon čega su demonstranti koji se tome protivi upali u Sobranje.

DŽaferi je u međuvremenu preuzeo kabinet predsedavajućeg Sobranja, a lider SDSM Zoran Zaev zahteva od makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da mu poveri mandat za formiranje vlade u kojoj bi bio i DUI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

M. Mirko

06.05.2017. 17:37

Prava izdaja, kako u Srbiji tako Makedoniji. U USA ima mnogo (da ne nabrajam) nacionalnosti iz svih delova sveta tzv. melting pot, ali je sluzbeni jezik ENGLESKI. Za one koji ne razumeju uvek ima prevodilaca. U Parlamentu i ostallim vladajucim ustanovama USA, SVI MORAJU DA ZNAJU ENGLESKI. Ko nezna engleski, PRAVAC FABRIKA I RAD BEZ PRAVA GLASA, ZA VLASNIKA - EKSPOATATORA. U Srbiji je sluzbeni samo srpski, a za ostale prevodioci MORAJU BITI I KRAJ PRICE o DEMOKRATIJI I FANTAZIRANJU.