Veći deo Crne Gore bio u redovima Ravne Gore

M.Sekulović

25. 04. 2017. u 09:42

Srpsko IK društvo "Nikola Vasojević" odgovara premijeru Markoviću. Vojvoda Pavle Đurišić 1941. godine pomogao u oslobađanju Berana

Већи део Црне Горе био у редовима Равне Горе

UPORNI Stanovnici Berana ne odustaju od podizanja spomenika vojvodi Đurišiću / Foto Rabrenović

ISTORIČARI okupljeni oko Srpskog istorijsko-kulturnog društva "Nikola Vasojević" iz Berana reagovali su povodom izjave premijera Duška Markovića i na njegovu poruku da "Crna Gora nije Ravna gora".

- Poznato je da je u Drugom svetskom ratu prvi gerilac porobljene Evrope general Dragoljub Draža Mihailović razvio barjak slobode i borbe protiv fašizma upravo na Ravnoj gori. A, evo činjenica koje govore da je slobodarski Ravnogorski pokret prvi napao nemačke fašiste dok tada partizana nije bilo, a veći deo Crne Gore se borio u Ravnogorskom pokretu.

Profesor Radoje L. Knežević, jedan od učesnika u puču 27. marta, a potom ministar dvora, u više navrata je pisao kako su 28. maja 1941. pripadnici Dražine, tad još malobrojne vojske, napali nemačku motorizovanu kolonu kod Ljuljaka, na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

Dragoslav Stranjaković, predratni profesor istorije na Beogradskom univerzitetu, poratni stradalnik kao ravnogorac i nastavnik na bogosloviji, uspeo je da u Parizu objavi knjigu "Titov pokret i režim u Jugoslaviji 1941-1946.", pod pseudonimom Branko Lazić.

Četnički prepad na Nemce kod sela Ljuljaci za njega je ključni dokaz da je Draža Mihailović prvi započeo oružane sukobe sa Nemcima, a ne pripadnici Titovog pokreta, pišu istoričari iz Berana premijeru Markoviću, podsećajući ga da "polazeći od činjenica, za napad na nemačku motorizovanu kolonu kod Ljuljaka na dan 28. maja 1941. može se reći sasvim pouzdano samo to - da je do njega uistinu došlo".

Još je bezbroj činjenica koje takozvani premijer ne zna, da zna ne bi govorio neistine. Svedoci smo da je kod nas poslednjih dvadesetak godina, a u svetu i mnogo ranije, objavljen popriličan broj tekstova i publikacija u kojima se dokazuje da je Dragoljub Draža Mihailović prvi koji je u Srbiji, na celom jugoslovenskom prostoru, i čak u Evropi, pobo "antifašistički barjak gerile". Tvrdi se da je prvi počeo da stvara vojnu organizaciju i prvi počeo sa oružanim napadima na okupatorsku vojnu silu, kažu istoričari iz Berana, naglašavajući da u tim dokazima dominiraju tri datuma - 15. april, 11. i 28. maj 1941. godine.

Mihailović je 15. aprila doneo odluku da ne položi oružje i "proglasi jugoslovenske planine za svoja uporišta". Na dan 11. maja počeo je da "sprovodi u djelo tu odluku", a 28. maja 1941. otpočeo je i oružanu borbu protiv vojne sile nemačkog okupatora u Srbiji...".

- U Crnoj Gori vojvoda Pavle Đurišić se 1941. godine nalazio na čelu rodoljubivih snaga koje su oslobodile Berane od italijanskog okupatora i zbog toga zaslužuuje da mu vlada Crne Gore u gradu na Limu konačno podigne trajno obeležje. Decenijama Pavlu Đurišiću je nepravedno pripisivan epitet izdajnika. Došlo je vreme da to priznaju vlasti u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.PODIĆI SPOMENIK

ZAHTEVAMO od Vlade Crne Gore i premijera Duška Markovića da shodno demokratskim standardima koji važe u svim zemljama demokratije, gde je svima dozvoljeno pravo na grob i spomenik, da omogući podizanje spomenika vojvodi Pavlu Đurišiću u Beranama i Gornjem Zaostru, selu gde se tokom Drugog dvetskog rata nalazio ravnogorski štab za Crnu Goru - ističe se u saopštenju Društva "Nikola Vasojević"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Goran

25.04.2017. 10:29

Na zalost u Crnoj Gori su na vlasti komunisti i svi drugi narodi osim Srba koji stvorise Crnu Goru. Samo za Srbe nigde nema mesta. Komunizam je najvece zlo koje je zadesilo srpski narod. Cak su i istoriju potpuno falsifikovali i dan danas forsiraju te lazi.

Игор

25.04.2017. 13:15

Потпуно си у праву Горане. Уџбеници су на жалост пуни неистина и лажи. Док се то не исправи ми као народ не можемо напред. Генерације које долазе морају знати праву истину. И још једна ствар... потребно је признање и покајање... Жив је Дража...!

Carnojevic

25.04.2017. 13:54

Vise vredi Sipcic Vlade...tri brigade.1956 je u CG uhvacen poslednji pripadnik Ravnogorskog pokreta...izdade ga ljubavnica...RAVNA GORA pobediti mora!!!

komandant 1001

25.04.2017. 15:57

Đurišiću mlad majoreKomandante Crne goreCrne Gore i SandžakaGde propade petokrakaNema borbe nema rata Bez Đurišića komandantaNema boja da se bijeGde ne stignu ĐurišlijeĐurišiću mlad majoreTi si ponos Crne GoreCrne Gore i SrbijeI sve širom Srbadije.....

floyd

25.04.2017. 16:27

Ни у Србији није ништа боље. Следбеници комунизма су распрострањени по свим партијама, где врше разне опструкције, од реституције, па до спречавања казивања истине. Овде се ради о томе да је један слој друштва, путем грађанског рата приграбио материјалне користи и туђе некретнине, извршио масовна убиства, а при томе заговарао једнакост и братство јединство. Сада када истина сурово излази на видело, долазимо до спознаје о трагедоји која нас је захватила. Овај народ је изгубио цео један век !