U Moskvi uhapšen Nino Nikić

S. ĐOKIĆ

03. 04. 2017. u 19:47

Po poternici Interpola priveden jedan od osumnjičenih za navodni državni udar. Tereti se da je bio deo mreže koja je pripremala teroristički napad

У Москви ухапшен Нино Никић

Policija privodi učesnika navodnog pokušaja državnog udara / Ananije Nikić

Postupajući po poternici crnogorskih nadležnih organa, u Moskvi je u ponedeljak uhapšen Ananije Nino Nikić, osumnjičen da je bio deo logističke mreže koja je pripremala teroristički napad u Podgorici na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Da je Nikić, koji je radio kao prevodilac opoziciji za ruski jezik, lišen slobode “Novostima” je potvrđeno iz više izvora, ali zvaničnog saopštenja povodom njegovog hapšenja danas nije bilo.

To što je osumnjičeni Ananije Nikić otišao za Rusiju nije značilo da je našao sklonište. Uhapšen je danas upravo u Moskvi na osnovu međunarodne poternice koju su za njim raspisali crnogorski državni organi zbog sumnje da je bio deo mreže koja je pripremala teroristički napad u noći parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine. Pouzdano saznajemo da će on već sutra biti priveden sudiji, koji će odlučiti da li će Nikiću biti određen ekstradicioni pritvor.

Za Ananija Nikića istražitelji su se zainteresovali nakon što je bivši srpski obaveštajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da “izazove haos u Crnoj Gori”.

Iskaz ovog svedoka javnost je čula u postupcima na kojima su razmatrani, a potom i usvojeni sporazumi o priznanju krivice koje su sa specijalnim tužilaštvom potpisali članovi organizovane kriminalne grupe koja je planirala teroristički napad. Prema ispovesti Slavka Nikića, u proleće prošle godine Ananije Nino Nikić je došao kod njega u društvu čoveka koji se predstavljao da je agent ruske obaveštajne službe FSB i tražio da “odradi” posao za “prijatelje iz Rusije”.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Ananije Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine. U tužilaštvu tvrde da je reč o ruskom obaveštajcu ali su u DF ranije saopštili da je on doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vreme protesta 2015. i 2016. godine i da ga svi opozicionari poznaju. U okviru predmeta o pokušaju terorizma, osumnjičeni su, između ostalih, Andrija Mandić, Milan Knežević kao i vozač predsednika Nove Mihailo Čađenović.


TUŽILAŠTVO

Jedan od onih koji su priznali da su pripremali teroristički napad u noći održavanja parlamentarnih izbora Mirko Velimirović, danas je ponovo posetio specijalno tužilaštvo. Razlog njegove posete nije poznat, a veruje se da je sa specijalnim tužiocima pričao o pretnjama koje dobija od, kako su to mediji objavili, određenih parabezbednosnih struktura iz Srbije da bi promenio iskaz u slučaju pripreme terorističkih napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Raša

03.04.2017. 20:03

Kakva šarada i maskenbal i ptice na grani znaju da je to samo bio Milov potez da dođe do vlasti mislim da Rusija to dobro zna i dozvoljava Milu da sam sebi iskopa jamu što bi rekli naši stari.

krinko

07.07.2017. 13:46

@Raša - Jeste, a Slobodan Milosevic je branio Srbiju u Dubrovniku, Sarajevu, Zagrebu, Vukovaru, Sloveniji.