STRAH se uselio među pet hiljada crnogorskih porodica koje bi uskoro, na tri meseca, mogle ostati bez socijalnih davanja! Na to su ih upozorili iz političkog pokreta Alternativa, dodajući da su rešenja već pripremljena i da se samo čeka momenat za uručivanje. Ističu da će ukidanje socijale pogoditi oko 17.000 građana, što je veličina gradova Cetinja ili Danilovgrada.

Vesko Pejak, koordinator Alternative, tvrdi da su iz "pouzdanih izvora" iz Ministarstva rada i socijalnog staranja dobili informacuju da će socijalne naknade biti ukinute svim korisnicima na tri meseca.

- Naknada za četvoročlanu porodicu iznosi 109 evra i sada se zbog problema koje Vlada ima sa budžetom pokreću i one najgore mere štednje da bi se Crna Gora sačuvala od kolapsa javnih finansija. Mi smo još pre izbora upozorili da će država pribegnuti ovim merama, jer su upravo njihovi analitičari upozoravali da je budžet neodrživ. Upozoravali smo i da će naknade za majke takođe biti smanjene u ovoj i ukinute u narednoj godini, nakon predsedničkih izbora - kaže Pejak.

- Država, kako ističe Pejak, mora početi sa oporezivanjem luksuza, jer su bogatiji sve bogatiji, a siromašni gurnuti u bedu. Ako se to ne "izbalansira" uslediće socijalni bunt.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja odbacuju poruke iz Alternative. Oni podsećaju da član 29 Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti propisuje da roditeljima sposobnim za rad, koji izdržavaju dete, izuzev ako je ono korisnik dodatka za negu i pomoć, pripada materijalno obezbeđenje u trajanju do devet meseci u toku jedne godine, "a sve iz razloga podsticanja građana za uključivanje na tržište rada".

U Crnoj Gori gotovo 49.000 građana prima neku vrstu socijalne pomoći ili dečjeg dodatka, dok je više od 52.000 nezaposlenih.


MILIONERI

Prema poslednjim podacima Centralne banke u Crnoj Gori živi 47 milionera, dok 206 kompanija ima štednju veću od milion evra. Vlada Duška Markovića poštedela je imućne i investitore jer je odlučila da ih ne opterećuje dodatnim dažbinama u ovoj godini. S druge strane, Vlada je insistirala da se isplata dečjeg dodatka za 4.300 školaraca prolongira do 1. januara 2018. godine kako bi uštedela 1,6 miliona evra. Zbog "stezanja kaiša" smanjene su naknade za majke sa troje i više dece i od tog "posla" uštedeće se 16,5 miliona, a od plata funkcionera 1,6 miliona evra.