PODGORICA - Redovna neto mesečna primanja u tužilačkoj organizaciji Crne Gore kreću se u rasponu od 619 evra, koliko zarađuju tužioci u jednom od osnovnih državnih tužilaštava i do 5.000 evra, koliko prima vrhovni državni tužilac. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ima redovnu platu od 3.032,71 evra. Prema podacima objavljenim na sajtu te tužilačke institucije, u decembru su njegova ukupna primanja iznosila 4.772 evra, sa naknadom.

Najviše zarade, inače, imaju zaposleni u Vrhovnom državnom tužilaštvu, slede kolege iz Specijalnog i Višeg tužilaštva, a zatim, s obzirom na obim posla i težinu predmeta, najniže plate su u osnovnim tužilaštvima, gde variraju od 600 do 1.900 evra.

Sledeća, velika plata tužilaca iznosi 2.755 evra, koliko prima Veselin Vučković, državni tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Od ukupno osam državnih tužilaca u toj tužilačkoj instanci, najniže primanje u decembru prošle godine, imao je Dražen Burić koji je primio 2.526 evra. On, međutim, kao član Tužilačkog saveta svaka dva meseca zaradi dodatnih 1.160 evra, tako da su njegova ukupna mesečna primanja ipak bolja od kolega u VDT.

Po iznosu zarada, slede specijalni tužioci - glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zarađuje 2.633 evra, dok je najniža plata u toj instanci 2.147 evra koliko primaju tužioci iz osnovnih ili viših tužilaštava angažovani na tromesečnu ispomoć Specijalnom zbog povećanog obima posla.

Nakon specijalnih tužilaca najbolje su rangirani tužioci viših tužilaštava u Podgorici i Bijelom Polju. Rukovodioci organa primaju oko 1.900 evra, a najniža plata je 1.445 evra. U osnovnim tužilaštvima plate se kreću od 619 do 1.886 evra, zavisno od pozicije u tužilačkoj organizaciji, ranga ili godina staža.

SLUŽBENA VOZILA

Tužilačka organizacija u Crnoj Gori, uključujući osnovna, oba viša tužilaštva, kao i Specijalno i Vrhovno državno tužilaštvo raspolaže sa 29 službenih vozila. Prosečna starost vozila iznosi sedam godina. Najstariji automobil u voznom parku je "reno talija", star 16, godina koji koristi Više državno tužilaštvo u Podgorici, a najmlađi "audi A6", koji je na raspolaganju Vrhovnom državnom tužilaštvu.