MALO-malo pa crnogorske građane uznemire informacije o neispravnosti i pojačanom prisustvu sastojaka koji su čak opasni po ljudsko zdravlje u namirnicama. Najnovije je da je patogena bakterija listerija nađena u 21 uzorku mesa i mleka u osam objekata na Cetinju i u Danilovgradu. Analiza je urađena krajem prošle godine.

- Inspekcija je uzela 279 uzoraka, a u 21 slučaju nalaz na opasnu bakteriju listeriju bio je pozitivan - kazala je Mirjana Drašković, glavna veterinarska inspektorka. - Takvi proizvodi pronađeni su u prodajnim objektima Manja, Monstate, Viktorija, Interprodukt, DDR, Naniprom, Primati i Montebjanko.

I to je šturo saopštenje koje je stiglo iz Veterinarske inspekcije, ali ne i obaveštenje šta se desilo sa tim proizvodima, o kojim je količinama reč, na koji način i kada i da li je uništeno meso koje ima pomenutu opasnu bakteriju. Nema odgovora ni na pitanje šta pokazuju analize u ovoj godini i da li se, eventualno, još takvih proizvodi možda nalaze u trgovinama.

I prošle godine u ovom periodu, odnosno početkom marta nadležna inspekcija uništila je 162 i po kilograma mesa u kojem je nalaz na listeriju bio pozitivan i to u prozvodima poput njeguške kobasice i u sudžuku.

Stručnjaci kažu da opasna bakterija može dovesti do gnojnog meningitisa, ali i meningoencefalitisa, endokarditisa.

Objašnjeno je i to da je listerija otkrivena kod mnogih sisara, ptica, ali i u školjkama, ribama. Prisutna je u velikom broju prehrambenih proizvoda koji se čuvaju u frižideru, zbog sposobnosti da se razvija na niskim temperaturama. Može se naći u pasterizovanom mleku, sirevima, mesu i prerađevinama, sirovoj i dimljenoj ribi.

Prenosi se upotrebom kontaminirane hrane, ali je prenosiva sa majke na dete tokom trudnoće ili u periodu dojenja.


SIMPTOMI

Simptomi koje izaziva ova bakterija su glavobolja, ukočenost vrata, visoka temperatura, povraćanje, a u težim slučajevima javlja se poremećaj svesti, paralize mišića. Za dijagnostikovanje bolesti najsigurnija je analiza krvi. Ako se utvrdi na vreme, lečenje je uglavnom zasnovano na penicilinu.