PET meseci nakon najavljenog i još nedokazanog "državnog udara" u Podgorici, koji je navodno trebalo da se odigra na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, crnogorski zvaničnici prvi put (iza leđa NATO lobista) javno prozivaju Moskvu za navodnu umešanost u događaj koji je trebalo da u crno zavije Crnu Goru. Posle izjava koje je premijer Duško Marković dao američkom magazinu "Tajm", da su im ruski zvaničnici otvoreno pretili, oglasio se Džon Mekejn, NATO lobista Crne Gore u Senatu SAD.

Kako prenose podgorički portali, on je rekao da mu je premijer Marković preneo "užasne stvari koje Rusija čini u Crnoj Gori"!

I dok se Kremlj još ne oglašava na "packe" iz Podgorice, iz Londona je stigla nova "bomba". Britanski "Telegraf" pozivajući se na izvor iz tamošnje vlade piše da je Rusija planirala da 16. oktobra ubije bivšeg premijera Mila Đukanovića i zbaci njegovu vladu! List navodi da je bilo planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, kao i da su tim planom rukovodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

Plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude sproveden u delo, a trebalo je da uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO. Britanski šef diplomatije Boris Džonson i njegov američki kolega Reks Tilerson, navodi "Telegraf", podsećaju da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

MINISTARKA NIJE ZNALA! NATO nije imao pojma o bilo kakvom državnom udaru. To je dan kasnije u Briselu potvrdila i tadašnja ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, podseća Nebojša Medojević.

- Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista, prerušenih u policajce, koji je trebalo da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Kremlj je demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionaliste. Proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je čitav slučaj izlažiran, navodi "Telegraf".

U međuvremenu je i vojni ministar Predrag Bošković izjavio ovom listu da "nema sumnje da su sve organizovali i finansirali ruski obaveštajni zvaničnici zajedno sa nacionalistima u Crnoj Gori."

Na ovu priču reagovao je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta:

- Premijer Marković je izmislio da je NATO dao informacije o lažnom državnom udaru. Neka javno saopšti kada mu je i kojim kanalom Alijansa dala informacije o pripremi navodnog udara.


MARKOVIĆ: OTVORENO NAM PRETILI

DUŠKO Marković, predsednik Vlade Crne Gore, američkom "Tajmu" opisao je događaje koji su prethodili 16. oktobru.

- Čovek je došao kod naše tajne službe i otkrio čitav scenario. Rekao nam je da ga dvojica Rusa podržavaju. Ispostavilo se da su to Eduard Širokov i Vladimir Popov pripadnici vojno-obaveštajne službe Rusije. Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi potvrdilo te navode. Ruski zvaničnici su nam otvoreno pretili - izjavio je Marković.