Skoplje: Besplatnim gradskim prevozom do čistijeg vazduha

M. STANČIĆ

06. 02. 2017. u 15:12

Zbog enormnog aerozagađenja vlasti u glavnom gradu Makedonije uvode prinudnu meru besplatnog prevoza

Скопље: Бесплатним градским превозом до чистијег ваздуха

SKOPLJE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U uslovima produženog enormnog aerozagađenja, gradske vlasti Skoplja su odlučile da od utorka uvedu prinudnu meru besplatnog javnog prevoza u svim autobusima „JSP Skoplje“ i privatnih prevoznika.

Besplatan prevoz važi za sve građane na linijama glavnog grada Makedonije, sve do smanjenja aerozagađenja, odnosno do vraćanja prisustva otrovnih čestica smoga na dozvoljeni nivo, potvrdio je u ponedeljak gradonačelnik Skoplja, Koce Trajanovski.

U sklopu pomenutih mera, istovremeno će, kako je precizirao, Grad Skoplje sa svim opštinama pojačati kontrolu gradilišta. Javno preduzeće „Komunalna higijena“ nastaviće da intenzivno pere gradske ulice i bulevare...

Sve mere su u soglasnosti sa Zakonom o smanjenju zagađenosti ambijentalnog vazduha. Trajanovski je apelovao na zaposlene u gradskoj upravi da na posao dolaze autobusima. Službena vozila će se u narednim danima privremenih mera koristiti isključivo za potrebe gradskog inspektoarata.

- Ukoliko dozvole vremenski uslovi, Grad Skoplje će nastaviti da prska ulice sredstvom kalcijum magnezijum acetata, rekao je Trajanovski.

Prema važećoj zakonskoj regulativi, kako je objasnio, nije moguće uvođenje predložene mere par-nepar u saobraćaju. Zato je apelovao do nadležnih ministarstava u centralnoj vlasti da se omogući uvođenje i te mere u cilju ukupnih nastojanja za smanjenje dramatičnog nivoa aerozagađenosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)